Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1223
Назва: Отримання повітряного сорго шляхом надвисокочастотного опромінення
Інші назви: Рroduction of popped sorgnum with using microwave treatment
Автори: Тимчак, Дмитро Олександрович
Tymchak, Dmytro
Миколенко, Світлана Юріївна
Mykolenko, Svitlana
Куянов, Юрій Юрійович
Kuyanov, Yurii
Ключові слова: зерно сорго
sorghum
повітряні зерна
popped grains
поппінг
microwave treatment
надвисокочастотна обробка
microwave treatment
технологія отримання повітряного сорго
technology of popping sorghum
Дата публікації: 2018
Видавництво: Одеська національна академія харчових технологій
Бібліографічний опис: Tymchak D.O. Рroduction of popped sorgnum with using microwave treatment/ D.O. Tymchak , S.Y. Mykolenko, Y.Y. Kuyanov // Зернові продукти і комбікорми.- Vol.18, I.2. 2018.- Р. 15-20.
Короткий огляд (реферат): У статті описано основні шляхи застосування методу надвисокочастотної обробки в харчовій промисловості, і в зернопереробній галузі зокрема. Розглянуто основні принципи даної технології та перспективи використання її для отримання повітряних зерен. Здійснено огляд наукових праць, спрямованих на дослідження можливості використання надвисокочастотної обробки для отримання повітряних зерен. Розглянуто фактори впливу на процес отримання повітряних зерен, серед яких морфологічна будова та хімічний склад зерна. У світовому землеробстві сорго є однією з основних продовольчих культур, особливо в таких країнах як Індія, КНР, Ефіопія, Марокко, Судан, займаючи площі близько 50 млн га. Популярність вирощування сорго в Україні обумовлена, зокрема, його здатністю давати високі врожаї в теплих, сухих регіонах. Засвоєння організмом людини поживних речовин сорго в повному обсязі не відбувається, оскільки у роговидному ендоспермі сорго присутні некафірини (альбуміни, глобуліни та глютеліни), які «склеюють» гранули крохмалю. Тому в статті приділено увагу впливу надвисокочастотної обробки на засвоюваність крохмалю та білків зерна сорго. Метою проведення досліджень було визначення впливу параметрів надвисокочастотного опромінення на процес отримання повітряних зерен сорго залежно від фракційного складу та розробка технологічної схеми виробництва повітряного сорго. Проведено дослідження процесу надвисокочастотного опромінення зерна сорго. Обробку надвисокочастотним опроміненням здійснювали у мікрохвильовій печі Samsung (Корея) із робочою частотою 2450 МГц та застосовували наступні рівні потужності: 450, 600, 700 Вт за тривалості процесу 120–150 с. Для проведення досліджень використовували сорго зернове «Фулгус». При цьому визначено вплив інтенсивності надвисокочастотного опромінення на час початку процесу «зривання» та вихід повітряного сорго, попередньо розділеного на дві фракції: крупну і дрібну. Також було встановлено вплив мікрохвильового опромінення на збільшення об’єму зерна сорго дрібної та крупної фракцій. Було розроблено технологічну схему виробництва повітряних зерен сорго шляхом надвисокочастотного опромінення. До складу операцій даної технологічної схеми входять наступні: очищення зерна сорго від різного виду домішок, калібрування, кондиціонування, надвисокочастотна обробка, охолодження, фотосепарування, пакування. Описано здійснення технологічного процесу в розробленій технологічній схемі та приведено чітку послідовність операцій для отримання повітряного сорго. Запропонована технологічна схема має два варіанти виконання. Перший варіант полягає у використанні повітряно-ситових сепараторів та концентраторів або комбінаторів для очищення і калібрування зерна сорго. Другий варіант полягає в об’єднанні операцій очищення та калібрування в один етап за допомогою застосування сучасного технологічного обладнання. This article describes main methods of using the method of microwave treatment in food industry and in grain processing in particular. Main principles of this technology as well as using this technological approach for popping grain have been considered. Scientific works aimed at researching possibility of using microwave radiation for preparation of popped grains have been reviewed. Factors influencing the process of preparing popped grain have been considered; these factors include morphological structure and chemical composition of grains. Sorghum is one of the main food crops in the world agriculture (especially in such countries as India, PRC, Ethiopia, Morocco, Sudan) taking agriculture areas of about 50 million hectares. Popularity of growing sorghum in Ukraine can be explained in particular through its ability to produce high yields in warm and dry climatic conditions. Human organism does not perform absorption of nutrients from sorghum in full amount due to the fact that there are kafirins in endosperm of sorghum and these substances agglutinate starch granules. That is why a peculiar attention in this article has been paid to influence of microwave treatment on digestibility of sorghum starch and proteins. The goal of carrying out scientific researches consisted in defining parameters of microwave radiation influence on the process of popping sorghum grains depending on grain particle size (fractional composition) as well as in developing a technological scheme of popping sorghum. The process of microwave treatment of sorghum grains has been researched. Microwave processing of grains was performed in microwave oven with working frequency of 2,450 MHz and the following levels of power were applied: 450, 600, 700 W with exposure time 120–150 s. Grain sorghum “Fulgus” was used for carrying out the research. Effect of microwave radiation on the start of the popping process and on yield of popped sorghum previously divided into two fractions has been determined. In addition to this influence of microwave treatment on increasing the volume of coarse fraction and fine fraction sorghum grains has been determined. A technological scheme of producing popped sorghum with using microwave treatment has been developed. This technological scheme includes the following operations: cleaning grains from various contaminations, calibration, conditioning, microwave treatment, cooling, optical sorting, packing. The technological process within the developed technological scheme has been described and a clear sequence of operations for preparation of popped sorghum has been provided. The proposed technological scheme has two variants of execution. The first variant consists in using air-sieve separators and concentrators or combined machines for cleaning and calibration of sorghum grains. The second variant consists in combining procedures of cleaning and calibration into a single stage with a help of up-to-date technological equipment.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): - https://journals.onaft.edu.ua/index.php/gpmf/article/view/950
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1223
ISSN: print: 2313-478X ISSN-online: 2411-3921
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tymchak 15-20.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.