Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2780
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКапшук, Наталя Олексіївна-
dc.contributor.authorKapshuk, N. O.-
dc.contributor.authorKapshuk, Natalya-
dc.contributor.authorKapshuk, Natalia-
dc.date.accessioned2020-07-09T15:46:20Z-
dc.date.available2020-07-09T15:46:20Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationКапшук Н. О. Реалізація продуктивного потенціалу молочної продуктивності первісток на промисловому комплексі / Н. О. Капшук // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : «Тваринництво» / Сумський НАУ. – 2019. – Вип. 4(39). – С. 57-62. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2780.uk
dc.identifier.issn2708-4639-
dc.identifier.issn2708-4647-
dc.identifier.urihttps://snaubulletin.com.ua/index.php/ls/article/view/144-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2780-
dc.descriptionКапшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795uk
dc.description.abstractВ статті відображено результати досліджень на предмет прояву генетичного потенціалу молочного продуктивності голштинських первісток, народжених від матерів у першу, другу, третю та четверту лактації в умовах з повним дотриманням правил гуманного поводження та ветеринарно-санітарних норм на тваринницькому комплексі Приватного акціонерного товариства “Арго-Союз” Синельниківського району Дніпропетровської області. Продуктивні якості піддослідних тварин характеризували за показниками живої маси (кг), тривалості лактації (днів), показниками удою за весь лактаційний період, та за 305 днів лактації (кг) фізичного та 4-% молока. Так, тривалість лактаційного періоду тварин усіх піддослідних груп довша за значення референційованої лактації (305 діб). Найтриваліший продуктивний період був у тварин, народжених від первісток – 573 доби. Функціональна активність організму піддослідних тварин, чотирьох дослідних груп визначалася за показниками найвищого добового удою за повну лактацію (кг), показник кількості фізичного та в перерахунку на 4 %-не молоко отриманого на одну добу за лактацію та за 305 днів лактації ( кг), а також кількість молока отриманого на 1 кг живої маси в перерахунку на 4 %-не молоко за повну та за 305 діб лактації (кг). Так, найвищим добовим удоєм (45 кг) характеризуються дочки-первістки, народжені від матерів четвертої лактації, що на 5 кг молока більше, ніж показник добового удою тварин інших піддослідних груп. Характеризуючи якісний склад молока корів-дочок голштинської породи у першу лактацію, отриманих від корів різного віку необхідно відмітити, що він повністю відповідав породним особливостям, так масова частка жиру та білку була на високому рівні коливалась в межах 3,80-3,84 % та 3,17-3,21 % відповідно. Показник продукції молочного жиру та білку в них становив 427,89-581,57 кг та 358,39-484,31 кг відповідно. Встановлено, що за показниками удою повної лактації та у перерахунку на 305 днів, тривалості продуктивного періоду, функціональної активності організму та якісними характеристиками молочної продукції більш продуктивними і стабільними виявились первістки, народжені від матері четвертої лактації. Натомість, первістки, отримані від корів другої лактації показали найнижче значення вищеперерахованих показників. The article reflects the results of research on the manifestation of the genetic potential of dairy productivity of Holstein firstborn born from mothers in the first, second, third and fourth lactation, in conditions with full compliance with the rules of humane treatment and veterinary and sanitary norms on livestock stock breeding Union ”of Sinelnikov district of Dnipropetrovsk region. The productive qualities of the experimental animals were characterized by live weight (kg), lactation duration (days), milk yield over the entire lactation period, and 305 days lactation (kg) physical and 4% milk. Thus, the duration of the lactation period of the animals of all experimental groups is longer than the value of the reference lactation (305 days). The longest productive period was in animals born to first-born animals 573 days. The functional activity of the organism of the experimental animals, four experimental groups was determined by the highest daily milk yield for full lactation (kg), the amount of physical and in terms of 4% milk received per day for lactation and for 305 days of lactation (kg), and also the amount of milk received per 1 kg of live weight in terms of 4% milk for full and 305 days of lactation (kg). Thus, the highest daily milk yield (45 kg) is characterized by first-born daughters born of mothers of the fourth lactation, which is 5 kg more milk than the daily milk yield of animals of other experimental groups. Characterizing the qualitative milk composition of daughters of Holstein cows in the first lactation, obtained from cows of different ages, it should be noted that it completely corresponded to the breed characteristics, so the mass fraction of fat and protein was at a high level fluctuated within 3.80-3.84% and 3.17-3.21% respectively. The index of production of milk fat and protein in them was 427.89-581.57 kg and 358.39-484.31 kg respectively. It was established that by indicators of full lactation yield and in terms of 305 days, duration of productive period, functional activity of the organism and qualitative characteristics of dairy products, the firstborn born of the mother of the fourth lactation were more productive and stable. Instead, first-borns from second-lactation cows showed the lowest values of the above indicators.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherСумський НАУuk
dc.subjectжирuk
dc.subjectfatuk
dc.subjectпервісткаuk
dc.subjectfirstbornuk
dc.subjectлактаціяuk
dc.subjectlactationuk
dc.subjectудійuk
dc.subjectmilk yielduk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectproteinuk
dc.titleРеалізація продуктивного потенціалу молочної продуктивності первісток на промисловому комплексіuk
dc.title.alternativeRealization of the productive potential of milk production primary production in the industrial complexuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2019.4.8-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf410,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.