Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2949
Назва: Економічна сутність та складові конкурентоспроможності галузі рибницва
Інші назви: Economic nature and composition of aquaculture competitiveness
Автори: Катан, Людмила Ігорівна
Katan, L.
Зубко, Оксана Володимирівна
Zubko, O.
Ключові слова: конкуренція
competition
конкурентоспроможність
competitiveness
рибне господарство
fisheries
конкурентний потенціал
competitive potential
Дата публікації: 2019
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Бібліографічний опис: Катан Л. І. Економічна сутність та складові конкурентоспроможності галузі рибницва / Л. І. Катан, О. В. Зубко // Агросвіт. – 2019. - № 13-14. - С. 33 – 38. - Режим доступу : URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2949
Короткий огляд (реферат): Функціонування підприємств галузі рибництва відбувається в умовах постійної конкуренції, що вимагає підвищеної уваги до економічної суті і складових конкурентоспроможності. З урахуванням потенційних можливостей для розвитку підприємств галузі рибництва в України, стратегічної важливості їх для гарантування продовольчої безпеки країни та відродження іміджу України як рибогосподарської держави необхідно створити умови для розвитку і діяльності підприємств галузі рибництва. Саме конкурентоспроможність є однієї із головних складових успіху підприємств галузі рибництва на внутрішніх і міжнародних ринках. Розвиток підприємств галузі рибництва передбачає комплекс екологічних, економічних, фінансових заходів, дії яких буде направлено на забезпечення конкурентоспроможності галузі рибництва. Підвищення конкурентоспроможності підприємств галузі рибництва дасть змогу забезпечити продовольчу безпеку населення шляхом постачання продукції рибного господарства вітчизняного виробництва на рівні науково обгрунтованих норм споживання, збільшити обсяг товарного виробництва цінних видів риб, забезпечити відповідність комплексного показника конкурентоспроможності вітчизняної продукції рибного господарства міжнародним вимогам, підвищити соціально-економічний рівень життя населення, забезпечити гідні умови оплати праці на підприємствах галузі рибництва. Таким чином у статті проаналізовано економічну сутність конкурентоспроможності та визначено складові конкурентоспроможності галузі рибництва, розглянуто існуючі підходи до визначення категорії "конкурентоспроможність" і на їх основі сформулювано визначення категорії "конкурентоспроможність галузі рибництва". Визначено рівні управління підприємствами галузі рибництва, на яких передбачається забезпечення конкурентоспроможності підприємств галузі рибництва. Визначено фактори конкурентоспроможності, які викликають зміну абсолютної і відносної величини витрат на виробництво і реалізацію продукції, а в результаті зміну рівня конкурентоспроможності підприємства галузі рибництва та визначено заходи, які сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності галузі рибництва. The functioning of the fish industry enterprises takes place in conditions of constant competition, which requires increased attention to the economic essence and components of competitiveness. Taking into account potential opportunities for the development of enterprises of the fisheries sector in Ukraine, their strategic importance for ensuring the country's food security and the revival of Ukraine's image as a fishing state, it is necessary to create conditions for the development and activity of enterprises of the fisheries sector. It is competitiveness that is one of the key components of the success of fisheries enterprises in the domestic and international markets. The development of fisheries enterprises involves a set of environmental, economic, financial measures whose action will be aimed at ensuring the competitiveness of the fisheries sector. Increasing the competitiveness of enterprises of the fishing industry will enable to ensure food security of the population by supplying fish products of domestic production at the level of scientifically substantiated consumption norms, increase the volume of commodity production of valuable fish species, ensure compliance of the complex index of competitiveness of domestic fishery products with international requirements, increase the socio-economic level the life of the population, to provide decent conditions for remuneration for work fishing industry enterprises. Thus, the article analyzes the economic essence of competitiveness and identifies the components of the competitiveness of the fisheries sector, examines the existing approaches to the definition of the category of "competitiveness" and formulation of the definition of the category "competitiveness of the fisheries sector". The levels of management of enterprises in the fisheries sector are determined, which provides for the competitiveness of enterprises of the fisheries sector. The factors of competitiveness which cause changes in the absolute and relative value of expenses for production and sales of products are determined, as a result of changes in the level of competitiveness of the enterprise of the fisheries sector and measures that will promote the competitiveness of the fishing industry will be identified.
Опис: Л. І. Катан, ORCID ID: 0000B0002B8466B0609 О. В. Зубко, ORCID ID: 0000B0001B9017B6277
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2949
ISSN: ISSN 2306-6792
Розташовується у зібраннях:Агросвіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf505,59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.