Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3362
Title: Implementation of the plasmochemical activation of technological solutions in the process of ecologization of malt production
Other Titles: Запровадження плазмохімічної активації технологічних розчинів в процес екологізації солодового виробництва
Authors: Kovaliova, Olena
Ковальова, Олена
Pivovarov, Olexandr
Півоваров, Олександр
Kalyna, Viktoriia
Калина, Вікторія
Tchoursinov, Yuriy
Чурсінов, Юрій
Kunitsia, Ekaterina
Куниця, Катерина
Chernukha, Anton
Чернуха, Антон
Polkovnychenko, Dmytro
Полковниченко, Дмитро
Grigorenko, Natalia
Григоренко, Наталія
Kurska, Tetiana
Курська, Тетяна
Yermakova, Olena
Єрмакова, Олена
Keywords: malt production
виробництво солоду
plasmochemical activation
плазмохімічна активація
technological solutions
технологічні розчини
ecologization
екологізація
wastewater
стічні води
Issue Date: 2020
Publisher: Український державний університет залізничного транспорту
Citation: Implementation of the plasmochemical activation of technological solutions in the process of ecologization of malt production / Olena Kovaliova, Olexandr Pivovarov, Viktoriia Kalyna, Yuriy Tchoursinov, Ekaterina Kunitsia, Anton Chernukha, Dmytro Polkovnychenko, Natalia Grigorenko, Tetiana Kurska, Olena Yermakova // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2020. - Vol 5, No 10(107). – Р. 26-34. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3362
Abstract: This study has established patterns in the plasmochemical activation of technological solutions in the process of malt production. Of importance is the application of innovative technologies to purify water and technological solutions used at malt enterprises that consume large quantities of water resources. A promising technology is the plasmochemical treatment of water and technological solutions in order to purify them and, partially or completely, destroy pathogenic microflora. Due to the use of plasmochemical activation, it has become possible not only to improve the malting process but also to reduce the consumption of water resources for technological purposes by 2‒3 times. This is achieved by improving the technological malting process and by the possibility of reuse of wastewater after its filtering and plasmochemical treatment. The experimental laboratory tests have proven the effectiveness of using plasmochemical activation of technological solutions in order to improve the qualitative indicators of wastewater and the possibility of reuse of such solutions after their plasmochemical activation. Applying the proposed method for treating technological solutions decreased the level of contamination of wastewater from malt production. Sewage contamination after activation decreased. Thus, pollution indicators decreased as follows: per dry residue – by 65‒95 %; the content of suspended substances – by 33‒66 %; residue after roasting – by 58‒79 %; total nitrogen – by 58‒80 %; P2O5 (phosphorus) – by 75‒88 %; K2O (potassium) – by 75‒ 92 %; CaO (calcium) – by 81‒92 %; Na2O – by 67–83 %; Cl- – not detected; oxidation – by 78‒95 %; BOC5 (biochemical oxygen consumption) ‒ by 92‒97 %; pH became alkaline. In plasmochemical treatment, there is a disinfection of wastewater, namely, during an activation mode of 60 min the phytopathogenic microflora (Aspergillus, Alternaria, Penicillium, Fusarium, Mucor) were destroyed. This indicates the effectiveness of the purification and decontamination of technological solutions. Its application is the key to the environmental safety of malt production when all its stages meet the requirements of "green" technologies. Проведеними дослідженнями встановлені особливості плазмохімічної активації технологічних розчинів в процесі виробництва солоду. Важливим є застосування інноваційних технологій очищення води та технологічних розчинів, які використовуються на солодових підприємствах, оскільки вони є споживачами великої кількості водних ресурсів. Перспективною технологією є плазмохімічна обробка води та технологічних розчинів з метою їх очищення і часткового або повного знищення патогенної мікрофлори. Завдяки використанню плазмохімічної активації стало можливим не тільки вдосконалити процес солодорощення, а й скоротити споживання водних ресурсів на технологічні цілі в 2–3 рази. Це досягається шляхом удосконалення технологічного процесу солодорощення та можливості повторного використання стічних вод після їх фільтрування та плазмохімічної обробки. Експериментальними лабораторними дослідженнями доведена ефективність використання плазмохімічної активації технологічних розчинів з метою покращення якісних показників стічних вод та можливості повторного використання таких розчинів після їх плазмохімічної активації. При використанні запропонованого методу обробки технологічних розчинів знизився рівень забрудненості стічних вод солодового виробництва. Забруднення стічних вод після активації зменшилося. Так, показники забруднення знизились на: сухий залишок – 65–95 %; вміст завислих речовини н – 33–66 %; залишок після прожарювання – 58–79 %; загальний азот – 58–80 %; P2O5 (фосфор) – 75–88 %; K2O – 75-92 % (калій); CaO (кальцій) – 81–92 %; Na2O – 67–83 %; Cl- – не виявлено; окиснюваність – 78–95 %; БСК5 (біохімічне споживання кисню) 92–97 %; рН стало лужним. При плазмохімічній обробці спостерігається знезараження стічних вод, а саме, при режимі активації 60 хв, повністю знищується фітопатогенна мікрофлора (Aspergillus, Alternaria, Penicillium, Fusarium, Mucor). Це свідчить про ефективність очистки та знезараження технологічних розчинів. Її використання є запорукою екологіч ної безпеки солодового виробництва, а всі його етапи відповідають вимогам «зелених» технологій.
URI: http://journals.uran.ua/eejet/issue/view/12871
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3362
ISSN: ISSN 1729-3774 (print), ISSN 1729-4061 (online)
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
215160-485787-1-PB.pdf545,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.