Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4462
Title: Features of the fruit epicuticular waxes of Prunus persica cultivars and hybrids concerning pathogens susceptibility
Other Titles: Особливості плодових епікутулярних восків сортів та гібридів Prunus persica щодо сприйнятливості до збудників
Authors: Лихолат, Ю. В. T.Y. (
Lykholat, Y.
Хромих, М.О.
Khromykh, N.
Дідур, О.О.
Didur, O.
Давидов, В.Р.
Davydov, V.
Скляр, Т. В.
Sklyar, Т.
Дрегвал, О.А.
Drehval, O.
Верголяс, М. Р.
Vergolyas, M.
Верголяс, О.О.
Verholias, О.
Маренков, О. М.
Marenkov, O.
Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Лаврентьєва, К. В.
Lavrentieva, K.
Курахіна, Н. В.
Kurahina, N.
Лихолат, О. А.
Lykholat, О.
Лєгостаєва, Т. В.
Legostaeva, T.
Зайцева, І. О.
Zaytseva, I.
Кабар, А. М.
Kabar, A.
Лихолат, Т. Ю.
Lykholat, Т.
Keywords: Персик
Peach
грибкові захворювання
fungal diseases
резистентність
resistance
епікутулярний віск
epicuticular wax
n-алкан
n-alkane
альдегід
aldehyde
Issue Date: 2021
Publisher: Alex Matsyura Publishing
Citation: Lykholat Y. V., Khromykh N. O., Didur O.O., Davydov V.R., T. V. Sklyar T.V., Drehval O.A., Vergolyas M.R., Verholias O.O., Marenkov O.M., Nazarenko M.M, Lavrentieva K.V., Kurahina N.V., Lykholat O.A., Legostaeva T.V., Zaytseva I.O., Kabar A.M., Lykholat T.Y. Features of the fruit epicuticular waxes of Prunus persica cultivars and hybrids concerning pathogens susceptibility/ Ukrainian Journal of Ecology.– 2021. – Vol. 11 (1). P. 261–266. Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4462
Abstract: Висока сприйнятливість плодів персика (Prunus persica L. Batsch) до грибкових захворювань, які спричиняють значні втрати врожаю та зниження якості врожаю та незадовільну ефективність хімічних збудників збудників, змушують шукати нереалізовані резерви стійкості рослин. У зв’язку з цим ми висунули гіпотезу, що виявлення відмінностей у вуглеводневому складі фруктових епікутулярних восків гібридів персиків, які відрізняються стійкістю до патогенних мікроорганізмів, може сприяти кращому розумінню можливої ролі воскових компонентів у патогенезі. Дослідження проводилось на базі Ботанічного саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (місто Дніпро, Україна) з використанням стиглих плодів персика сорту "Червоне небо" та двох гібридів з різницею в схемах схрещування, швидкості дозрівання плодів та сприйнятливості плодів до грибкових захворювань. Екстракти хлороформу плодових епікутулярних восків аналізували за допомогою газової хроматографії, підключеної до мас-спектрометрії. Аналіз GC / MS проводили з використанням Shimadzu GCMS-QP 2020 El, оснащеного капілярною колоною (5% дифеніл / 95% диметилполісилоксан) та гелієвим газом-носієм. Бібліотека масового спектру 2014 для GCMS була використана для ідентифікації відокремлених сполук воскових екстрактів. Домінуючими компонентами епікутулярних восків усіх плодів персика були н-алкани з парним і непарним числом вуглецю від С27 до С60. З них деякі алкани з парною кількістю вуглеців були представлені кількома ізомерами. Епікутикулярний віск найбільш стабільного гібриду 1 містив значну частину непарних алканів, включаючи гексакозан, що можна розглядати як фактор, що сприяє цілісності кутикули і, таким чином, протидіє розвитку патогенної інфекції. Епікутикулярний фруктовий віск сорту «Червоне небо» містить найбільшу загальну кількість алканів, відповідальних за чутливість фруктів до патогенних атак грибів. У епікутикулярних восках найбільш вразливого гібриду 2 було виявлено найбільшу кількість дуже довголанцюгових алканів, гексадеканової жирної кислоти та жирного альдегіду ейкосаналу, що в сукупності може спричинити пошкодження кутикули та високу сприйнятливість плодів до грибкових захворювань. The high susceptibility of peach (Prunus persica L. Batsch) fruits to fungal diseases, which cause significant crop losses and a decrease in crop quality and the unsatisfactory effectiveness of chemical pathogen control agents, force us to look for unrealized reserves of plant resistance. In this regard, we hypothesized that the identification of differences in the hydrocarbon composition of fruit epicuticular waxes of peaches hybrids, which differ in resistance to pathogens, may contribute to a better understanding of the possible role of wax components in pathogenesis. The study was carried based on the Botanical Garden of Oles Honchar Dnipro National University (Dnipro city, Ukraine) using the ripening peach fruits of the "Red Heaven" cultivar and two hybrids with differences in the crossing schemes, fruit ripening rates, and fruit susceptibility to fungal diseases. The chloroform extracts of fruit epicuticular waxes were analyzed by gas chromatography connected to mass-spectrometry. GC/MS assay was performed using Shimadzu GCMS-QP 2020 El equipped with a capillary column (5% diphenyl/95% dimethyl polysiloxane) and helium carrier gas. Mass Spectrum Library 2014 for GCMS was used to identify the separated compounds of the wax extracts. The dominant components of all peach fruits' epicuticular waxes were n-alkanes with an even and odd carbons number from C27 to C60. Of these, some alkanes with an even number of carbons were represented by several isomers. The epicuticular wax of the most stable hybrid 1 contained a significant portion of odd alkanes, including hexacosane, which can be regarded as a factor contributing to cuticle integrity and, thus, counteracting the pathogenic infection development. The epicuticular fruit wax of the "Red Heaven" cultivar contains the highest total amount of alkanes, responsible for fruit sensitivity to pathogenic fungi attacks. In the epicuticular waxes of the most vulnerable hybrid 2, the highest amount of very-long-chain alkanes, the hexadecanoic fatty acid, and fatty aldehyde eicosanal were detected, which together could cause cuticle damage and high susceptibility of fruits to fungal diseases.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4462
ISSN: 2520-2138 (інтернет-публікація[d]), 2520-2138
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
пп.pdf451,7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.