Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4516
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСамойлюк, Вячеслав Володимирович-
dc.contributor.authorSamoiluk, V. V.-
dc.contributor.authorSamoylyuk, Vyacheslav-
dc.contributor.authorSamoyuluk, V. V.-
dc.contributor.authorSamoylyuk, V.-
dc.contributor.authorSamoylyuk, V. V.-
dc.contributor.authorSamoylyuk, Wyacheslav-
dc.contributor.authorSamoylyuс, W. W.-
dc.contributor.authorSamoiliuk, V. V.-
dc.contributor.authorSamoiliuk, V.-
dc.contributor.authorБілий, Дмитро Дмитрович-
dc.contributor.authorBeliy, Dmitry Dmitrievich-
dc.contributor.authorBeliy, Dmitry-
dc.contributor.authorBeliy, D. D.-
dc.contributor.authorBely, Dmitry Dmitrievich-
dc.contributor.authorBely, Dmitry-
dc.contributor.authorBely, D. D.-
dc.contributor.authorBilyi, D. D.-
dc.contributor.authorBilyi, D.-
dc.contributor.authorBelyi, D. D.-
dc.contributor.authorКозій, М. С.-
dc.contributor.authorKoziy, M. S.-
dc.contributor.authorМасліков, Сергій Миколайович-
dc.contributor.authorMaslikov, Sergei-
dc.contributor.authorMaslikov, S.-
dc.contributor.authorMaslikov, S. N.-
dc.contributor.authorMaslykov, S. M.-
dc.contributor.authorMaslikov, S. M.-
dc.contributor.authorСпіцина, Тетяна Леонідівна-
dc.contributor.authorSpitsyna, Tetiana-
dc.contributor.authorSpitsina, T.-
dc.contributor.authorSpitsina, T. L.-
dc.contributor.authorSpitsyna, T. L.-
dc.contributor.authorSpitsyna, T.-
dc.date.accessioned2021-06-04T07:19:02Z-
dc.date.available2021-06-04T07:19:02Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationЕфективність імпроваку за промислового виробництва свинини / [ В. В. Самойлюк, Д. Д. Білий, М. С. Козій та ін. ] // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2021. – Т. 9. – № 1. – С. 3-9. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4516.uk
dc.identifier.issn2663-1156 (Print)-
dc.identifier.issn2663-1164 (Online)-
dc.identifier.urihttps://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/298/302-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4516-
dc.descriptionСамойлюк Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8400-8904 Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384 Масліков Сергій Миколайович https://orcid.org/0000-0003-1353-3968 Спіцина Тетяна Леонідівна https://orcid.org/0000-0002-8047-7305uk
dc.description.abstractВивчено клінічну ефективність застосування імунобіологічної кастрації, порівняно із кнурами, у яких орхідектомія проводилась відкритим кривавим способом «на лігатуру», а також некастрованими тваринами. З’ясовано, що недолік хірургічної кастрації полягає у ризику кровотечі, розвитку гнійного запального процесу (країв операційної рани, тканин мошонки, кукси, загальної піхвової оболонки), а також інтра- та післяопераційних гриж, які супроводжуються випадінням сальника, кишечника, сечового міхура. Низька частота зазначених ускладнень нівелюється високим рівнем загибелі, спричиненої ними. Встановлено відносно високий рівень крипторхізму в умовах господарства, серед яких двобічний складає 27,6%. Внаслідок застосування імунологічної кастрації, порівняно з хірургічною, а також із некастрованими кнурами, збільшуються середньодобові прирости, скорочується термін відгодівлі і зменшуються витрати кормів на тлі підвищення конверсії корму на 14 – 27%. Застосування імпроваку зумовлює краще засвоєння кормів, збільшення кількості м’яса в туші, зокрема, пісного м’яса на 12 – 16%, глибини поперека, вмісту білка у м’ясі і зменшення відсотка сала та товщини шпику, усунення специфічного запаху, скорочення періоду відгодівлі, а також витрат на годівлю. Зокрема, порівняно із некастрованими кнурами вага охолодженої напівтуші збільшувалась в 1,2 раза (Р < 0,05). Імунологічна кастрація спричинює атрофію сім’яників: їх вага, довжина і ширина менші, порівняно із некастрованими кнурами, що вторинно підтверджує зниження рівня статевих гормонів у кнурів. Актуальним бачиться застосування імпроваку у кнурів-плідників, які вичерпали свій потенціал, виключення необхідності їх утримання протягом приблизно трьох місяців для зменшення запаху м’яса і сала. Скорочення терміну зникнення запаху продукції, отриманої від кнурів, зумовлює зниження витрат на годівлю, утримання та ветеринарне обслуговування. Виробничі показники обґрунтовують економічну доцільність застосування імунологічної кастрації імпроваком із метою отримання додаткового прибутку, на тлі відсутності ймовірних ускладнень, пов’язаних із загальноприйнятим хірургічним способом. The clinical efficacy of the use of immunobiological castration was studied in comparison with boars in which orchidectomy was performed by open method «on a ligature», as well as in non-castrated animals. It was found that the disadvantage of surgical castration is the risk of bleeding, the development of purulent inflammatory process (edges of the surgical wound, scrotal tissues, stump, common vaginal membrane), as well as intra- and postoperative hernias, which are accompanied by prolapse of the omentum, intestines, and bladder. The low incidence of these complications is offset by the high death rate caused by them. A relatively high level of cryptorchidism was established on the farm, among which bilateral was 27.6%. As a result of the use of immunological castration, in comparison with surgical castration, and with non-castrated boars, the average daily gains were increased, the fattening period was reduced and feed costs were reduced against the background of feed conversion increase by 14 – 27%. The use of Improvac® (Pfizer Ltd) led to better assimilation of feed, an increase in the amount of meat on the carcass, in particular, lean meat by 12 – 16%, lumbar depth, the protein content in meat and a decrease of the fat percentage and fat thickness, eliminating specific odor, and reduction in the fattening period, as well as costs for feeding. In particular, compared to non-castrated boars, the weight of chilled half carcasses increased by 1.2 times (P < 0.05). Immunological castration led to atrophy of the testicles: their weight, length and width were smaller compared to non-castrated boars, which again confirms a decrease in the level of boars’ sex hormones. It is important to use Improvac® in breeding boars that have exhausted their potential, eliminating the need to keep them for about three months to reduce their meat and lard smell. Reducing the period of disappearance of the odor of products obtained from boars led to a reduction in the cost of feeding, maintenance, and veterinary care. Production indicators justify the economic feasibility of using immunological castration with Improvac® in order to obtain additional income, given the absence of probable complications associated with the conventional surgical procedure.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjectсперматогенезuk
dc.subjectspermatogenesisuk
dc.subjectімунологічна стерилізаціяuk
dc.subjectimmunocastrationuk
dc.subjectхірургічна кастраціяuk
dc.subjectsurgical castrationuk
dc.subjectпоказники м’ясаuk
dc.subjectmeat parametersuk
dc.titleЕфективність імпроваку за промислового виробництва свининиuk
dc.title.alternativeThe effectiveness of Imrovac® in industrial pork productionuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doi10.32819/2021.91001-
Розташовується у зібраннях:Theoretical and Applied Veterinary Medicine

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (7).pdf390,37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.