Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4726
Назва: Забур’яненість агроценозів кукурудзи під впливом обробітку ґрунту та удобрення в північному Степу України
Інші назви: Weeding of maize agrocenoses under the influence of tillage and fertilizers in the Northern Steppe of Ukraine
Автори: Цилюрик, Олександр Іванович
Tsyliuryk, Olexandr
Десятник, Лідія Модестівна
Desyatnyk, Lydia
Березовський, Сергій Вікторович
Berezovsky, Sergіy
Ключові слова: кукурудза
Corn
обробіток грунту
tillage
забур'яненість
weeding
удобрення
fertilizers
мінеральні добрива
mineral fertilizers
урожайність
yield
Дата публікації: 2020
Видавництво: Інститут зернових культур
Бібліографічний опис: Цилюрик О.І., Десятник Л.М., Березовський С.В. Забур’яненість агроценозів кукурудзи під впливом обробітку ґрунту та удобрення в північному Степу України // Зернові культури.- Том. 4.- № 1. 2020. - С. 152-159.- Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4726
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що видовий склад бур’янів в посівах кукурудзи залежить від їх адаптивної здатності та структури посівних площ в сівозміні. З'ясовано, що у разі запровадження мілкого безполи- цевого мульчувального обробітку ґрунту в технологію вирощування кукурудзи зумовлює підвищення забур’яненості посівів у 1,4–1,8 раза, що в свою чергу потребує уточненого регламенту використання ґрунтових і післясходових гербіцидів. Доведено, що кукурудза, вирощена на фоні оранки або чизельного обробітку, має мінімальну різницю в урожайності як в неудобреному варіанті, так і при вне- сенні N30P30K30, у зв’язку з покращанням умов живлення і меншою забур’яненістю посівів порівняно з мілким обробітком. Зі збільшенням частки азоту при удобренні кукурудзи до N60P30K30, ефективнішим є мілкий плоскорізний обробіток, на фоні якого можливо одержати однаковий, порівняно з оранкою і чизельним обробітком, урожай зерна за рахунок нівелювання дії цих факторів. Способи основного обробітку ґрунту за невисокої загальної забур’яненості посівів (9,0–12,6 шт./м²) суттєво не впливають на якість зерна кукурудзи. При внесенні мінеральних добрив (особливо азотних) просте- жується тенденція до підвищення вмісту білка в зерні та зниження – вуглеводів, зокрема крохмалю.An important limiting factor in corn cultivation technology is weed infestation, so the effectiveness of measures ai med at increasing grain yields is significantly reduced. Even with the widespread introduction of modern high-performance herbicides, weeds remain harmful targets, reducing corn yields by more than a third. In recent decades, in the steppe agriculture due to crises and declining levels of agricultural culture, the potential contamination of the arable layer of chernozems with vegetative reproductive organs (150– 300 thousand shoots/ha) and seeds (0.5–1.0 billion pieces / ha) has increased. While the soil (cultural condition of the soil) is generally considered to be clean, in the arable layer of which there are less than 1 thousand /ha of perennial roots and 10 million pieces/ha of similar seeds of perennial weeds. Due to excessive poten- tial soil contamination in row crops during the growing season, up to 1.5–2.0 thousand seedlings of perennial and 15–30 sprouts or shoots of perennial root-sprouting weeds can appear per 1 m2. Recently, in the technology of growing corn, shallow (mulching) non-board soil tillage has become relevant, which eliminates the possibility of turning the arable layer. The limited amount of information on the effectiveness of mulching non-board soil tillage in the technology of growing corn, as well as the ambig- uous attitude of scientists to different methods of tillage, encourages further research in this direction to en- sure optimal conditions for plant growth and development and maximum grain yield at minimum production costs. and high profitability of production. The purpose of the study is to establish the patterns of species composition of the main weeds and their quantitative dynamics, to determine the impact of different methods of basic tillage on weediness of corn crops, as well as to determine the level of yield and grain quality depending on the methods of basic tillage and fertilization. The evolutionary adaptation of weeds has been shown to be characterized by extremely powerful re- generative energy, which can easily overcome technological barriers aimed at destroying unwanted vegeta- tion. Weed biodiversity cannot be completely neutralized, it is now only possible to maintain minimal dam- age below the economic threshold. The species composition of weeds in maize crops depends on their adapt- ability and the structure of sown areas in crop rotation. The species composition of weeds is formed depending on their adaptability and structure of sown areas of crops. Weed dominance in the agrobiocenosis is based on herbicide resistance, a wide range of seed germination, morphological plasticity and the presence of neotenic traits. It was found that the introduction of mulching non-board soil tillage (chisel, flat tillage) in the tech- nology of gr owing corn leads to an increase in weediness of its crops by 1.4–1.8 times, which in turn re- quires additional regulations for the use of soil and post-emergence herbicides. Plowing and chiseling have been shown to have a minimal advantage over maize yields both on unfertilized background and with the application of N30P30K30, due to slightly better plant nutrition conditions and less weediness. With an in- crease in the proportion of nitrogen (N60P30K30) in the fertilization of corn, more effective is the shallow non- board soil tillage of the chips, due to which it is possible to obtain the same relative to plowing and chiseling grain yield by leveling the above factors. The methods of basic tillage with low total weediness of crops (9.0–12.6 pieces/m2) do not significantly affect the quality of corn grain. When applying mineral fertilizers (especially nitrogen) there is a tendency to increase the protein content in the grain and decrease - carbohy- drates, in particular starch.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4726
ISSN: 2523-4544
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зернові культури 2020 №1.pdf404,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.