Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5392
Назва: The Effect of Long-Term Storage on Mycobacterium bovis
Інші назви: Вплив тривалого зберігання на Mycobacterium bovis
Автори: Tkatschenko, A. A.
Tkatschenko, O. A.
Tkatschenko, Оleksii
Tkachenko, Olexiy
Tkachenko, A. A.
Tkachenko, Oleksiy
Ткаченко, Олексій Андрійович
Kozak, N. I.
Kozak, N.
Kozak, Natali
Козак, Наталія Ігорівна
Bilan, Maryna
Bilan, M. V.
Білан, Марина Володимирівна
Glebenyuk, Volodymyr
Glebenyuk, V. V.
Glebenyuk, V.
Hlebeniuk, Volodymyr
Hlebeniuk, V. V.
Глебенюк, Володимир Володимирович
Alekseeva, Nataliya
Alekseeva, N. V.
Alekseeva, Natalia
Алексєєва, Наталія Вікторівна
Kovaleva, Liliya
Ковальова, Лілія Олексіївна
Nedosekov, Vitalii
Недосеков, Віталій
Galatiuk, Olexandr
Галатюк, Олександр
Ключові слова: variability
мінливість
tuberculosis
туберкульоз
Mycobacterium bovis
Mycobacterium bovis
survival
виживання
morphology
морфологія
acid-fast
кислотостійкість
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: The Effect of Long-Term Storage on Mycobacterium bovis / [ O. Tkachenko, N. Kozak, M. Bilan at. al. ] // Polish Journal of Microbiology. – 2021. – Vol. 70. – No 3. – Р. 327-337. – URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5392.
Короткий огляд (реферат): It was established that when stored for many years (10–13 years) in low-temperature conditions (3°C), without sub-culture on a nutrient medium, Mycobacterium bovis grew as visible colonies along the line of inoculation. However, due to long-term storage in conditions of low temperature (3°C) morphology of mycobacteria differed significantly from initial cultures formed by rod-shaped bacteria. Some of them became pigment-forming and smooth on the surface. Unlike the initial strain of mycobacteria, a perennial bacteria stored under hard conditions did not cause the death of guinea pigs or their sensitization to a purified protein derivative for mammals. Morphological forms of the perennial mycobacteria had the following changes: pigment forming, L-forms of the vesicular type, non-acid-fast thread-like (filamentous) bacillary forms, and elementary bodies when compared to the initial strain. There were also some genetic changes in the target DNA due to the long-term storage of M. bovis. It may indicate a mutation in the pathogen’s DNA. These mycobacteria had altered biochemical activity during storage. The number of passages on the solid nutrient medium did not affect their fermentative activity. However, the low cultivation temperature increases mycobacterial catalase activity and the ability to hydrolyze Tween-80. Встановлено, що при багаторічному зберіганні (10–13 років) у низькотемпературних умовах (3°С), без підсіву на живильне середовище, Mycobacterium bovisросли у вигляді видимих колоній уздовж лінії інокуляції. Однак через тривале зберігання в умовах низької температури (3°С) морфологія мікобактерій суттєво відрізнялася від вихідних культур, утворених паличкоподібними бактеріями. Деякі з них стали пігментутворюючими і гладкими на поверхні. На відміну від початкового штаму мікобактерій, багаторічні бактерії, що зберігалися в жорстких умовах, не викликали загибелі морських свинок або їх сенсибілізації до очищеного білкового похідного для ссавців. Морфологічні форми багаторічних мікобактерій мали такі зміни: пігментоутворення, L-форми везикулярного типу, некислотійкі ниткоподібні (ниткоподібні) бацилярні форми, елементарні тільця порівняно з вихідним штамом. Були також деякі генетичні зміни в цільовій ДНК внаслідок тривалого зберіганняM. bovis. Це може вказувати на мутацію в ДНК збудника. Ці мікобактерії змінювали біохімічну активність під час зберігання. Кількість пасажів на твердому живильному середовищі не впливало на їх ферментаційну активність. Однак низька температура культивування підвищує активність мікобактеріальної каталази та здатність гідролізувати Твін-80.
Опис: Ткаченко Олексій Андрійович http://orcid.org/0000-0003-0978-6575 Козак Наталія Ігорівна https://orcid.org/0000-0001-6672-4085 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X Алексєєва Наталія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-1984-5209
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.exeley.com/polish_journal_of_microbiology/pdf/10.33073/pjm-2021-031
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5392
ISSN: 1733-1331
2544-4646
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pjm-2021-031.pdf6,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.