Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7731
Назва: Потенціювання пробіотичної активності за симультанного використання Aerococcus viridans і Mycobacterium vaccae
Інші назви: Potentiation of probiotic activity by simultaneous use of Aerococcus viridans and Mycobacterium vaccae
Автори: Бібен, Іван Андрійович
Biben, I.
Biben, I. A.
Biben, Ivan
Сосницький, Олександр Іванович
Sosnitskyi, O.
Sosnitsky, O. I.
Sosnitsky, A. I.
Sosnitskiy, A.
Sosnitskiy, A. I.
Sosnitskyi, A.
Sosnitskyi, A. I.
Sosnitskiy, Olexandr Ivanovych
Sosnitskyi, Oleksandr
Sosnztskyi, A. I.
Sosnytskyi, O. I.
Зажарський, Володимир Володимирович
Zazharskiy, Vladymyr
Zazharskiy, Volodymyr
Zazharskyi, Vladymyr
Zazharskyi, Volodymyr
Zazharskiy, V.
Zazharskyi, V.
Zazharskiy, Volodymyr V.
Zazharskiy, V. V.
Zazharskyi, V. V.
Zazharsky, V. V.
Сосницька, Альона Олександрівна
Sosnitskaya, Alona
Sosnitskaya, A. A.
Sosnytska, A. O.
Усеєва, Наталія Григорівна
Useyeva, N.
Useieva, N. H.
Useeva, N. G.
Ключові слова: симбіотична асоціація
symbiotic association
пробіотики
probiotics
біологічні властивості
biological properties
Aerococcus viridans
Aerococcus viridans
Mycobacterium vaccae
Mycobacterium vaccae
імунореактивність
immunoreactivity
Дата публікації: 2023
Видавництво: ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок
Бібліографічний опис: Потенціювання пробіотичної активності за симультанного використання Aerococcus viridans і Mycobacterium vaccae / [ І. А. Бібен, О. І. Сосницький, В. В. Зажарський та ін. ] // Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин / ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. – Львів, 2023. – Вип. 24. – № 1. – С. 18-26. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7731.
Короткий огляд (реферат): У сучасному тваринництві використовуються прогресивні інтенсивні технології утримання і продуктивної експлуатації тварин, які є економічно ефективними, але виснажують фізіологічні резерви організму і призводять до небажаних патофізіологічних змін комплексного характеру. Знижується імунореактивний потенціал інтегральних і цензорних систем макроорганізму, змінюється метаболічна активність ферментних комплексів на рівні клітин і органів, зменшується антимікробна резистентність і порушується кількісний і якісний склад нормофлори покривних тканин і порожнинних органів. Виснажуючий технологічний стрес призводить до системних патологій інфекційного і неінфекційного походження та погіршенню стану здоров ҆я і благополуччя тварин. Одним із фізіологічних шляхів корекції системної патології на підставі пошкодження нативних біозахисних механізмів макроорганізму є використання резидентних прокаріот мікробіоми штучно культивованих і заданих per os в якості кормової дієтичної добавки. В наших дослідженнях ми ізолювали від здорових курчат-бройлерів пробіотичні культури A. viridans i M. vaccae, вивчили їх біологічні властивості, встановили їх біобезпечність для тварин і визначили пробіотичні потенції при моновалентному застосуванні і в асоціації. Було показано, що комбіноване застосування пробіотичних прокаріот значно краще стимулює імунореактивні потенції макроорганізму і в асоціації підвищується колонізаційні спроможності індигенних прокаріот. Ізольовані пробіотичні культури резидентної мікробіоти придатні для виготовлення пробіотиків і симбіотиків для сільськогосподарських і домашніх тварин та застосування з профілактичними і терапевтичними цілями як в монокультурі, так і в асоціації. Симультанне використання асоціації пробіотиків більш ефективне, ніж монокультур. Задавати пробіотики з кормом в симбіотичних асоціаціях і в моновалентному стані необхідно перманентно. In modern animal husbandry, progressive intensive technologies for keeping animals and the productive exploitation of animals are economically efficient, but they deplete the physiological reserves of the body and lead to undesirable pathophysiological changes of a complex nature. The immune-reactive potential of the integral and censoring systems of the macroorganism decreases, the metabolic activity of enzyme complexes at the level of cells and organs changes, antimicrobial resistance decreases, and the quantitative and qualitative composition of the normal flora of the covering tissues and hollow organs is disturbed. The stress of debilitating technological leads to systemic pathologies of infectious and non-infectious origin and deterioration of the health and wellbeing of the animals. One of the physiological ways of correcting the systemic pathology based on damage to the native bioprotective mechanisms of the macroorganism is the use of resident prokaryotes of the microbiome artificially cultivated and given per os as a feed dietary supplement. In our research, we isolated probiotic cultures of A. viridans and M. vaccae from healthy broiler chickens, studied their biological properties, established their biosafety for other animals, and determined probiotic potencies when used monovalently and in association. It was shown that the combined use of probiotic prokaryotes significantly improves the stimulation of the immune-reactive potential of the macroorganism and, in association, increases the colonization capabilities of indigenous prokaryotes. Isolated probiotic cultures of the resident microbiota are suitable for the production of probiotics and symbiotics for farm and domestic animals and for prophylactic and therapeutic use both in monoculture and in association. Simultaneous use of probiotic associations is more effective than monocultures.
Опис: Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135 Сосницький Олександр Іванович https://orcid.org/0000-0002-2853-9732 Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://scivp-journal.com.ua/index.php/journal/article/view/257/254
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7731
ISSN: 2410-9029 (print)
2664-5610 (online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЗАГАЛЬНИЙ ФАЙЛ 2 pdf (1)-14-22.pdf423,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.