Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8897
Назва: Особливості бактеріальної контамінації секрету молочної залози корів лактаційного періоду за субклінічного маститу
Інші назви: Characteristics of bacterial contamination of the mammary gland secretion of lactating cows with subclinical mastitis
Автори: Пастернак, А. М.
Pasternak, A. M.
Кошевой, В. І.
Koshevoy, V. I.
Науменко, С. В.
Naumenko, S. V.
Радзиховський, М. Л.
Radzykhovskyi, M. L.
Скляров, Павло Миколайович
Sklyarov, Pavlo
Sklyarov, Pavel
Sklyarov, P. M.
Skliarov, P. M.
Sklyarov, P.
Skliarov, Pavlo
Ключові слова: антибіотикорезистентність
antibiotic resistance
корови
cows
субклінічний мастит
subclinical mastitis
період лактації
lactation period
альтернативні засоби терапії
alternative means of therapy
стрептококи
streptococci
стафілококи
staphylococci
ешерихії
escherichia
Дата публікації: 2023
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького
Бібліографічний опис: Особливості бактеріальної контамінації секрету молочної залози корів лактаційного періоду за субклінічного маститу / [ А. М. Пастернак, В. І. Кошевой, С. В. Науменко та ін. ] // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Серія : Ветеринарні науки || Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Veterinary sciences / Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2023. – Т. 25. – № 112. – С. 113-117. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8897.
Короткий огляд (реферат): Субклінічний мастит (СМК) у лактуючих корів — поширене захворювання, що характеризується зміною складу секрету молочної залози, особливо внаслідок збільшення в ній кількості соматичних клітин протягом тривалого часу. Етіологічно це захворювання виникає внаслідок патогенної дії змішаних інфекцій, спричинених переважно бактеріями родів Staphylococcus і Streptococcus. Слід зазначити, що через високу поширеність, зниження надоїв і зміни фізико-хімічних властивостей молока корів СКМ є більш важливою проблемою, ніж клінічні форми маститу. Таким чином, метою роботи було визначити основних збудників СКМ у лактуючих корів та їх стійкість до антибіотиків з метою обґрунтування доцільності використання альтернативних засобів у схемах терапії та профілактики цього захворювання. При бактеріологічному дослідженні секрету молочної залози в умовах випробувальної лабораторії ТОВ «Смартбіолаб» (м. Харків) у 2019 р. проводили диференціацію стрептококів за морфологічними та культурально-біохімічними властивостями, а патогенність стафілококів визначали за здатністю до коагуляції плазми крові кроликів. – 2021 р. Субклінічний мастит у лактуючих корів визначали за допомогою проби з 5 % димастином та термографічним дослідженням . Перед відбором проб молока вим’я протирали 70 % спиртом і зціджували молоко в стерильні пробірки. Зразки транспортували в пластикових боксах з охолоджуючими елементами (при температурі 8 – 10 °С) і досліджували не пізніше 4 годин після моменту відбору. Результати досліджень у відібраних пробах Streptococcus spp., який має β-гемолітичні властивості, виявлено у 42,9 % проб, E. coli з гемолітичними властивостями – у 28,6 %, Staphylococcus haemolyticus та Staphylococcus aureus – у 14,2 %. Виявлені збудники характеризувалися такими показниками антибіотикорезистентності: ізоляти E. coli нечутливі до 8 антибіотиків (ампіцилін, пеніцилін, стрептоміцин, неоміцин, спектиноміцин, спіраміцин, лінкоміцин, хлорамфенікол), а також Streptococcus spp. (пеніцилін, амоксицилін, амоксицилін + клавулонова кислота, стрептоміцин, норфлоксацин, гатифлоксацин, лінкоміцин) та Staphylococcus aureus (ампіцилін, пеніцилін, амоксицилін, стрептоміцин, окситетрациклін, цефтіофур та лінкоміцин) до 7 відповідно. Subclinical mastitis (SCM) in lactating cows is a common disease characterized by a change in the composition of mammary gland secretion, especially due to an increase in number of somatic cells in it over a long period of time. Etiologically, this disease arises as a result of the pathogenic effect of mixed infections caused mainly by bacteria of Staphylococcus and Streptococcus genera. It should be noted that due to high prevalence, reduction of milk yield and changes in the physical and chemical properties of milk of cows, SCM is a more important problem than clinical forms of mastitis. Thus, the aim of the work was to determine the main causative agents of SCM in lactating cows and their resistance to antibiotics in order to justify the feasibility of using alternative means in the schemes of therapy and prevention of this disease. During the bacteriological examination of mammary gland secretion, streptococci were differentiated by morphological and cultural-biochemical properties, and the pathogenicity of staphylococci was determined by the ability to coagulate rabbit blood plasma in the conditions of the testing laboratory of Smartbiolab LLC (Kharkov) in 2019–2021. Subclinical mastitis in lactating cows was determined using a sample with 5 % dimastine and a thermographic study. Before taking milk samples, the udders were wiped with 70 % alcohol, and the milk was expressed in sterile tubes. The samples were transported in plastic boxes with cooling elements (at a temperature of 8–10 °С) and were examined no later than 4 hours after the moment of selection. The results of research in selected samples Streptococcus spp., which has β-hemolytic properties, was found in 42.9 % of samples, E. coli with hemolytic properties in 28.6 %, and Staphylococcus haemolyticus and Staphylococcus aureus in 14.2 % each. The detected pathogens were characterized by the following indicators of antibiotic resistance: E. coli isolates were insensitive to 8 antibiotics (ampicillin, penicillin, streptomycin, neomycin, spectinomycin, spiramycin, lincomycin, chloramphenicol), and Streptococcus spp. (penicillin, amoxicillin, amoxicillin + clavulonic acid, streptomycin, norfloxacin, gatifloxacin, lincomycin) and Staphylococcus aureus (ampicillin, penicillin, amoxicillin, streptomycin, oxytetracycline, ceftiofur and lincomycin) up to 7, respectively.
Опис: Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/4980/5102
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8897
ISSN: 2518–7554 print
2518–1327 online
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (26).pdf585,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.