Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9283
Назва: Effect of calcium propionate on rats with a high-fat hypercaloric diet
Інші назви: Вплив пропіонату кальцію на щурів з гіперкалорійною дієтою з високим вмістом жиру
Автори: Lieshchova, M. O.
Lieshchova, M. А.
Lieshchova, M.
Lieshchova, Maryna
Lieshchova, Marina
Лєщова, Марина Олексіївна
Bilan, Maryna
Bilan, M. V.
Bilan, M.
Білан, Марина Володимирівна
Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Mylostyvyi, R. V.
Mylostyvyi, Roman V.
Mylostyvy, R.
Mylostyvyi, R.
Milostivyi, R.
Милостивий, Роман Васильович
Kravtsova, M. V.
Kravtsova, M.
Кравцова, Маріанна Володимирівна
Brygadyrenko, V. V.
Бригадиренко, В. В.
Ключові слова: gut microbiota
кишкова мікробіота
propionates
пропіонати
E282
E282
high-fat diet
дієта з високим вмістом жирів
relative mass of organs
відносна маса органів
organ mass index
індекс маси органу
blood biochemical parameters
біохімічні показники крові
bodyweight gain
збільшення маси тіла
Дата публікації: 2023
Видавництво: Oles Honchar Dnipro National University
Бібліографічний опис: Lieshchova, M. A., Bilan, M. V., Mylostyvyi, R. V., Kravtsova, M. V., & Brygadyrenko, V. V. (2023). Effect of calcium propionate on rats with a high-fat hypercaloric diet . Regulatory Mechanisms in Biosystems, 14(4), 680-686. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9283.
Короткий огляд (реферат): Calcium propionate, as an approved food additive, is widely used as a mold inhibitor in food and feed. It is recognized as safe, but when metabolized in the gastrointestinal tract, it can affect the body’s metabolism both directly and indirectly through the intestinal microbiota. The effect of various doses of calcium propionate on the body of model animals, with the study of the quantitative and qualitative composition of their intestinal microbiome, was investigated in this experiment. Four groups of male laboratory rats were formed, which for 20 days consumed: a high-fat diet with the addition of 0.0%, 0.5%, 1.0%, 2.0% calcium propionoate. We determined changes in body weight, the condition and mass indices of the internal organs, biochemical blood parameters, the functional state of the nervous system using the “open field” method, as well as changes in the intestinal microbiota. Adding calcium propionate to a high-fat diet does not affect the rate of animals’ weight gain, nor the amount of feed and water consumed. High dose consumption of calcium propionate caused a decrease in the relative weight of the spleen and an increase in the relative weight of the kidneys, without affecting the functional state of the nervous system. With the addition of calcium propionate to a high-fat diet, only minor changes in some biochemical blood parameters were observed (increased De Ritis ratio and Ca/P ratio, moderate dyslipidemia). Calcium propionate had the most significant changes in the quantitative and qualitative composition of the intestinal microbiota in laboratory rats. Among the representatives of the microflora, the most sensitive to this substance against the background of a high-fat diet were obligate microorganisms from the genera Bifidobacterium and Lactobacillus. The antimicrobial action of calcium propionate was also demonstrated by the pathogenic Staphylococcus aureus. Amid a deficiency of obligate microflora, proliferation of transient microflora was found – facultative anaerobic and aerobic microorganisms (bacteria of the genera Klebsiella, Enterococcus, Clostridium, fungi of the genus Candida). Further research will be aimed at studying the effect of calcium propionate in various doses on the biological systems of different age group laboratory animals in a long-term experiment. Пропіонат кальцію, як затверджена харчова добавка, широко використовується як інгібітор цвілі в продуктах харчування та кормах. Він визнаний безпечним, але при метаболізмі в шлунково-кишковому тракті може впливати на обмін речовин в організмі як прямо, так і опосередковано через мікробіоту кишечника. У цьому експерименті досліджено вплив різних доз пропіонату кальцію на організм модельних тварин з вивченням кількісного та якісного складу мікробіому їх кишечника. Було сформовано 4 групи самців лабораторних щурів, які протягом 20 днів споживали: високожирну дієту з додаванням 0,0%, 0,5%, 1,0%, 2,0% пропіоноату кальцію. Методом «відкритого поля» визначали зміни маси тіла, показників стану та маси внутрішніх органів, біохімічних показників крові, функціонального стану нервової системи, а також зміну кишкової мікробіоти. Додавання пропіонату кальцію до раціону з високим вмістом жиру не впливає ні на швидкість набору ваги тварин, ні на кількість споживаного корму та води. Споживання кальцію пропіонату у високих дозах спричиняло зменшення відносної маси селезінки та збільшення відносної маси нирок, не впливаючи на функціональний стан нервової системи. При додаванні пропіонату кальцію до дієти з високим вмістом жирів спостерігалися лише незначні зміни деяких біохімічних показників крові (збільшення коефіцієнта Де Рітіса та співвідношення Са/Р, помірна дисліпідемія). Кальцію пропіонат найбільше змінив кількісний та якісний склад кишкової мікробіоти лабораторних щурів. Серед представників мікрофлори найбільш чутливими до цієї речовини на фоні високожирової дієти виявилися облігатні мікроорганізми з родів Bifidobacterium і Lactobacillus. Протимікробну дію пропіонату кальцію продемонстрували також патогенні Staphylococcus aureus. При дефіциті облігатної мікрофлори виявлено проліферацію транзиторної мікрофлори – факультативно анаеробних та аеробних мікроорганізмів (бактерії родів Klebsiella, Enterococcus, Clostridium, гриби роду Candida). Подальші дослідження будуть спрямовані на вивчення впливу пропіонату кальцію в різних дозах на біологічні системи різних вікових груп лабораторних тварин у тривалому експерименті.
Опис: Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 Кравцова Маріанна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-2735-4661
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://medicine.dp.ua/index.php/med/article/view/944
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9283
ISSN: 2519-8521 (Print)
2520-2588 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (31).pdf573,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.