Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/204
Title: Санітарно-гігієнічна оцінка молока корів за субклінічного маститу в умовах лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку «Самвел» міста Комсомольськ Полтавської області
Other Titles: Sanitary and hygienic evaluation of the milk from cows with subclinical mastitis in a laboratory of veterinary and sanitary expertise in the “Samvel” market of Komsomolsk town Poltava region
Authors: Корейба, Людмила Володимирівна
Koreyba, Ludmila
Ларченко, Ольга Іванівна
Larchenko, Olga
Терешок, Вадим Вадимович
Tereshok, Vadim
Keywords: корови
cows
мастит
mastitis
молоко
milk
патогенна мікрофлора
pathogenic microflora
бактеріальне обсіменіння
bacterial contamination
жирність
fat content
кислотність
acidity
щільність
density
соматичні клітини
somatic cells
Issue Date: 2015
Publisher: Інститут ветеринарної медицини НААН
Citation: Санітарно-гігієнічна оцінка молока корів за субклінічного маститу в умовах лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку «Самвел» міста Комсомольськ Полтавської області / Л. В. Корейба, О. І. Ларченко, В. В. Терешок // Ветеринарна біотехнологія : бюлетень. / Інститут ветеринарної медицини НААН. – Вип. 26. – К.: Інститут ветеринарної медицини НААН, 2015. – С. 89-96. – Режим доступу : http://vetbiotech.kiev.ua/volumes/JRN26/14.pdf.
Abstract: Встановлено, що субклінічний мастит у корів проявляється зниженням санітарно-гігієнічної якості молока та показників його безпеки за рахунок зростання у ньому вмісту соматичних клітин і бактеріального обсіменіння; підвищення кислотності та зниження щільності, присутності сапрофітів, умовно-патогенної і патогенної мікрофлори. Production of quality and safe dairy products impossible without high- quality and safe raw milk. Its nutritional value is predetermined by protein, fat, carbohydrates, minerals, vitamins, etc. Sanitary-hygienic quality of milk is characterized by such factors as: protein, fat, density, acidity, the number of somatic cells, the presence of impurities of mastitis milk, foreign bodies and general bacterial contamination. Violation of sanitary norms and rules in milk production and mastitis in cows leads not only to reduce the nutritional value but also to increase its danger to human health, especially children. Milk obtained from cows with subclinical mastitis differs significantly from the normal milk by chemical composition, physico-chemical and biological features. Sanitary quality of collective milk, especially his overall bacterial contamination, much depends on mastitis situation in the dairy sector. In cases when the farm has up to 10% of cows with subclinical mastitis sanitary quality of milk deteriorating twice. Due to the intensive development of dairy farming, the creation of large farms and complexes of various types of milk production and the introduction of modern milking units occur a problem to combat mastitis and improve sanitary and hygienic quality of milk. Every year in terms of farms and agricultural enterprises subclinical form of mastitis is diagnosed in 22–29% of cows. Timely detection of inflammation in the mammary gland of the cows in the absence of severe clinical signs and sanitary and hygienic changes in milk is problematic task for specialists of veterinary medicine. Therefore, the issue of technology to obtain the milk of high sanitary quality in a production environment is important and needs further study.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/204
ISSN: 2306-9961
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13.pdf228,71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.