Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2965
Title: Agricultural Greenhouse Gas Emissions: Ukrainian Involvement in the Global Ecological Challenge
Other Titles: Аграрна емісія парникового газу: залучення України до глобальної екологічної проблеми
Authors: Vasylieva, Natalia
Васильєва, Наталя Костянтинівна
Sytnyk, Svitlana
Ситник, Світлана Анатоліївна
Keywords: agricultural GHG emissions
аграрна емісія ПГ
multi-criteria ranking
мультикритеріальне ранжування
GHG distribution by regional sources
розподіл ПГ за регіональними джерелами
GHG mitiga- tion in the EU agriculture
зниження емісії ПГ в аграрному секторі ЄС
Issue Date: 2019
Publisher: Каунаський технологічний університет
Citation: Vasylieva N. & Sytnyk S. Agricultural Greenhouse Gas Emissions: Ukrainian Involvement in the Global Ecological Challenge // Journal of Environmental Research, Engineering and Management. – 2019. – Vol. 75, No. 3. – P. 21-32. - Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2965
Abstract: Greenhouse gas emission is a global ecological challenge since it affects climate change and complicates providing food security. The performed research focused on Ukrainian ranking among the world greenhouse gas emitters offering a multi-criteria evaluation of total greenhouse gas quantities in CO2 equivalent, per capita and per km2 of countries’ land territories. To explore agricultural greenhouse gas emission at the domestic level, we studied regional contributions by basic source categories such as enteric fermentation, manure management, and synthetic fertilizers. To improve such standing, the conducted investigation specified the EU Member States which match the Ukrainian condition by shares of greenhouse gas emissions and outputs in animal and crop sectors. Емісія ПГ є глобальною проблемою, що впливає на зміну клімату та ускладнює підтримку продовольчої безпеки. Проведене дослідження позиціонувало Україну серед світових емітентів ПГ за критеріями загальних викидів у CO2 еквіваленті, на особу та на km2 території країни. Було розглянуто регіональне поширення емісії ПГ від ферментації, гною та мінеральних добрив у сільському господарстві. Для поліпшення ситуації визначено прийнятні до впровадження в Україні зразки з аграрного сектору ЄС порівняні за емісією ПГ та виробництвом продукції рослинництва і тваринництва.
URI: http://erem.ktu.lt/index.php/erem/article/view/24313
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2965
ISSN: 1392-1649 Print 2029-2139 Online
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File SizeFormat 
Scopus 1.pdf569,86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.