Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/510
Title: Ознаки та властивості Mycobacterium bovis в аспекті штамових відмінностей
Other Titles: Characteristics and properties of Mycobacterium bovis strains differences in aspects
Authors: Ткаченко, Олексій Андрійович
Tkatschenko, A. A.
Tkatschenko, O. A.
Tkatschenko, Оleksii
Білан, Марина Володимирівна
Bilan, Maryna
Шендрик, Ірина Миколаївна
Shendryk, Irina
Северина, Юлія Вікторівна
Severina, Yuliia
Keywords: штам
strain
туберкульоз
tuberculosis
мікобактерії
mycobacteria
біологічний цикл
biological cycle
дисоціація
dissociation
Issue Date: 2017
Publisher: Дніпропетровський ДАЕУ
Citation: Ознаки та властивості Mycobacterium bovis в аспекті штамових відмінностей / О. А. Ткаченко, М. В. Білан, І. М. Шендрик, Ю. В. Северина // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету / Дніпропетровський ДАЕУ. – 2017. – № 3(45). – С. 109-114. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/510.
Abstract: Наведені матеріали багаторічних досліджень M. bovis свідчать про складність визначення штамових особливостей. Показано, що вона ґрунтується на біологічному циклі розвитку. Акцентовано на необхідності за визначення штаму, оцінювати біологічні властивості конкретної субкультури мікроорганізмів, особливо за динамічного біологічного циклу розвитку. Стверджується, що морфологічні форми певних стадій розвитку володіють специфічними біологічними властивостями, які впливають на штамові особливості. The strain is defined as "a genetically homogeneous culture of microorganisms with the same morphological characteristics and biological properties, isolated from a certain source and maintained in the crops." Bacteria and viruses of the same species may have significant strain differences. But, it is sometimes not clear enough how to identify and evaluate microorganism cultures with altered features, properties derived from the source strain for transplantation through artificial nutritional medium or macroorganism. But sometimes not quite clear how to identify and evaluate the culture of microorganisms with altered characteristics, properties, derived from the original strain that through of the the nutrient artificial medium pass or by macroorganism. On the basis of the biological cycle of M. bovis in the dynamics of multiple pass by nutrient artificial medium strain differences justify certain morphological forms of microorganisms. Substantiate on the basis of the biological cycle M. bovis in the dynamics of multiple passage through an artificial environment the differences of definite morphological forms of microorganisms. In the long-term work, a virulent strain of M. bovis isolated from biological material of the cow was investigated. In the dynamics of 240 passages, the main biological properties of mycobacteria, their lipid composition according to traditional methods of veterinary medicine were studied. Accented that it is necessary to evaluate the biological properties of a specific subculture of microorganisms for determining the strain, especially in the dynamic biological cycle of development. It is argued that certain periods of development the morphological forms of have specific biological properties that affect the characteristics of strain. Some aspects of the biological properties of the mycobacterium of the bovine species, investigated in the dynamics of passes through an nutrient medium, the organism of guinea pigs testify to the diversity and complexity characteristics of strain. Strain differences are determined by the specific biological properties of a particular population, the race of mycobacteria (microorganisms) of the subculture, regardless of the source from which they are derived.
URI: http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/889
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/510
ISSN: 2411-7285 (Print)
2413-4899 (Online)
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
стаття_№1.pdf450,95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.