Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/998
Title: Тропізм мікобактерій та його обумовленість факторами Х5 живильного середовища
Other Titles: Tropism of mycobacterium and its condition due to factors of X5 nutrient medium
Authors: Короленко, Леонід Семенович
Korolenko, L.
Бусол, Володимир Олександрович
Busol, V.
Ткаченко, Олексій Андрійович
Tkatschenko, Оleksii
Tkatschenko, O. A.
Tkatschenko, A. A.
Драган, Наталія
Drahan, N.
Ткаченко, Лілія
Tkachenko, L.
Keywords: мікобактерії
mycobacterium
M. bovis
M. bovis
туберкульоз
tuberculosis
живильне середовище
nutrient medium
Issue Date: 1997
Publisher: Ветінформ
Citation: Тропізм мікобактерій та його обумовленість факторами Х5 живильного середовища / [ Л. Короленко, В. Бусол , О. Ткаченко та ін. ] // Ветеринарна медицина України / Ветінформ. – 1997. – № 12. – С. 16-17. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/998.
Abstract: Оптимальним середовищем для репродукції мікобактерій є штучне живильне середовище, в якому показник Х5 на 0,7–0,8 умовних одиниць менше, ніж у виготовленому ІЕІКВМ УААН. Оптимальним тканинним середовищем для виживання та репродукції мікобактерій у випадку загального зниження в організмі показника Х5 є лімфатичні вузли легень, голови та легені, рівень фактора Х5 в яких природно відповідає біологічним потребам збудників. An optimal medium for the reproduction of mycobacteria is an artificial nutrient medium in which the index X5 is 0.7-0.8 units lower than that produced by IEIKVM UAAS. The optimal tissue environment for the survival and reproduction of mycobacteria in the case of a general reduction in the body of the indicator X5 are lymph nodes of the lung, head and lungs, factor X5 level which naturally corresponds to the biological needs of pathogens.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/998
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26.pdf1,38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.