Удосконалення системи менеджменту під впливом чинників внутрішнього та зовнішнього середовища аграрного підприємства - Вовчок, Андрій Володимирович; Vovchok, Andrii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Мета кваліфікаційної роботи спрямована на удосконалення системи менеджменту в ФОП Білан Світлана Леонідівна з урахуванням впливу факторів середовища. В рамках роботи було виконано комплекс завдань, що дозволили глибше дослідити та оцінити ефективність адаптивних рішень у контексті протикризового менеджменту. 1. Вивчення наукових підходів до формування системи менеджменту, що включало аналіз теоретичних основ менеджменту підприємницької діяльності на базі вжиття стратегічного інструментарію для дослідження середовища. 2. Оцінювання результатів менеджерських рішень в базовій підприємницькій діяльності. 3. Розроблення удосконаленої моделі менеджменту базової підприємницької діяльності із застосуванням адаптивних рішень для підвищення ефективності його роботи в кризових умовах. Для досягнення поставленої мети було використано широкий спектр методів дослідження, зокрема абстрактно-логічний, монографічний, аналітичне вирівнювання рядів динаміки, екстраполяція тренду, кореляційно-регресійний аналіз, SWOT-аналіз. Це дозволило всебічно оцінити ситуацію, ідентифікувати потенційні ризики та можливості, а також розробити обґрунтовані стратегії адаптації. Результати дослідження отримали практичне застосування, оскільки рекомендовані рішення були впроваджені до підприємницької діяльності. Це сприяло не лише відновленню операційної діяльності, але й покращенню загальної ефективності менеджменту в умовах змін. Джерела вихідної інформації для дослідження включали документи, що регламентують роботу, економічну та бухгалтерську звітність, договори постачання та купівлі-продажу, що дало змогу забезпечити достовірність та актуальність дослідження. Meta kvalifikatsiinoi roboty spriamovana na udoskonalennia systemy menedzhmentu v FOP Bilan Svitlana Leonidivna z urakhuvanniam vplyvu faktoriv seredovyshcha. V ramkakh roboty bulo vykonano kompleks zavdan, shcho dozvolyly hlybshe doslidyty ta otsinyty efektyvnist adaptyvnykh rishen u konteksti protykryzovoho menedzhmentu. 1. Vyvchennia naukovykh pidkhodiv do formuvannia systemy menedzhmentu, shcho vkliuchalo analiz teoretychnykh osnov menedzhmentu pidpryiemnytskoi diialnosti na bazi vzhyttia stratehichnoho instrumentariiu dlia doslidzhennia seredovyshcha. 2. Otsiniuvannia rezultativ menedzherskykh rishen v bazovii pidpryiemnytskii diialnosti. 3. Rozroblennia udoskonalenoi modeli menedzhmentu bazovoi pidpryiemnytskoi diialnosti iz zastosuvanniam adaptyvnykh rishen dlia pidvyshchennia efektyvnosti yoho roboty v kryzovykh umovakh. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety bulo vykorystano shyrokyi spektr metodiv doslidzhennia, zokrema abstraktno-lohichnyi, monohrafichnyi, analitychne vyrivniuvannia riadiv dynamiky, ekstrapoliatsiia trendu, koreliatsiino-rehresiinyi analiz, SWOT-analiz. Tse dozvolylo vsebichno otsinyty sytuatsiiu, identyfikuvaty potentsiini ryzyky ta mozhlyvosti, a takozh rozrobyty obgruntovani stratehii adaptatsii. Rezultaty doslidzhennia otrymaly praktychne zastosuvannia, oskilky rekomendovani rishennia buly vprovadzheni do pidpryiemnytskoi diialnosti. Tse spryialo ne lyshe vidnovlenniu operatsiinoi diialnosti, ale y pokrashchenniu zahalnoi efektyvnosti menedzhmentu v umovakh zmin. Dzherela vykhidnoi informatsii dlia doslidzhennia vkliuchaly dokumenty, shcho rehlamentuiut robotu, ekonomichnu ta bukhhaltersku zvitnist, dohovory postachannia ta kupivli-prodazhu, shcho dalo zmohu zabezpechyty dostovirnist ta aktualnist doslidzhennia.
Udoskonalennia systemy menedzhmentu pid vplyvom chynnykiv vnutrishnoho ta zovnishnoho seredovyshcha ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: аграрне підприємство; ahrarne pidpryiemstvo; удосконалення системи менеджменту; udoskonalennia systemy menedzhmentu; чинники внутрішнього та зовнішнього середовища; chynnyky vnutrishnoho ta zovnishnoho seredovyshcha