Обґрунтування технології виробництва борошняних кондитерських виробів із застосування малопоширених сортів рослинних олій - Точена, Валерія Сергіївна; Tochena, Valeriia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Актуальність теми зумовлена необхідністю удосконалення рецептур борошняних кондитерських виробів шляхом заміни традиційних твердих жирів більш безпечними та біологічно цінними жировими компонентами. Використання малопоширених сортів рослинних олій, зокрема рижієвої, гірчичної чи лляної, дозволяє збагачувати вироби поліненасиченими жирними кислотами, природними антиоксидантами та біологічно активними речовинами, одночасно знижуючи калорійність продукції. Такий підхід відповідає сучасним тенденціям здорового харчування, раціонального використання місцевої сировини та розвитку інноваційних технологій у кондитерській галузі, що робить дослідження науково й практично значущим. Aktualnist temy zumovlena neobkhidnistiu udoskonalennia retseptur boroshnianykh kondyterskykh vyrobiv shliakhom zaminy tradytsiinykh tverdykh zhyriv bilsh bezpechnymy ta biolohichno tsinnymy zhyrovymy komponentamy. Vykorystannia maloposhyrenykh sortiv roslynnykh olii, zokrema ryzhiievoi, hirchychnoi chy llianoi, dozvoliaie zbahachuvaty vyroby polinenasychenymy zhyrnymy kyslotamy, pryrodnymy antyoksydantamy ta biolohichno aktyvnymy rechovynamy, odnochasno znyzhuiuchy kaloriinist produktsii. Takyi pidkhid vidpovidaie suchasnym tendentsiiam zdorovoho kharchuvannia, ratsionalnoho vykorystannia mistsevoi syrovyny ta rozvytku innovatsiinykh tekhnolohii u kondyterskii haluzi, shcho robyt doslidzhennia naukovo y praktychno znachushchym.
Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva boroshnianykh kondyterskykh vyrobiv iz zastosuvannia maloposhyrenykh sortiv roslynnykh olii
Keywords: борошняні кондитерські вироби; boroshniani kondyterski vyroby; рослинні олії; roslynni olii; малопоширені олії; maloposhyreni olii; жирнокислотний склад; zhyrnokyslotnyi sklad; здорове харчування; zdorove kharchuvannia