Особливості морфогенезу осередків окостеніння кісток пташенят спортивних голубів - Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina; Оліяр, Алла Вячеславівна; Oliyar, A. V.; Oliiar, A.; Oliyar, A.; Oliyar, Аlla; Богомаз, Арсеній Анатолійович; et al. (НУБіП України, 2021)
Встановили, що з моменту появи осередків окостеніння (ООК) в 10-добових пташенят до досягнення ними 20-добового віку плечова та великогомілково-заплеснова кістки на 99-100%% утворені кістковою тканиною, а рентгенщільність їх зростає майже в 2,5 рази, досягаючи 19-26 HU. Доволі пізня поява ООК у кістках периферійного скелета в постнатальному періоді онтогенезу вказує на низьку ступінь їх пренатального остеогенезу, оскільки протягом ембріонального розвитку в них виявляється лише хрящова тканина, а ООК зʼявляються після вилуплення. Проте, в постнатальному періоді онтогенезу в голубенят для кісткових органів характерні швидкі темпи росту кісткової тканини, на що вказує інтенсивне зростання їх рентгенщільності. Це, ймовірно, пов’язано з тим, що голуби як незрілонароджуюча (гніздова) птиця, потребують «стати на крило» вже на 30-ту добу життя. It was found that from the appearance of foci of ossification (OOC) in 10-day-old chicks until they reach 20 days of age, the humerus and tibia are formed by 99-100 %% of bone tissue, and their X-ray density increases almost 2.5 times, reaching 19-26 HU. The rather late appearance of OOC in the bones of the peripheral skeleton in the postnatal period of ontogenesis indicates a low degree of prenatal osteogenesis, because during embryonic development they show only cartilage tissue, and OOC appear after hatching. However, in the postnatal period of ontogenesis in pigeons for bone organs is characterized by rapid growth of bone tissue, as indicated by the intensive growth of their X-ray density. This is probably due to the fact that pigeons, as an immature (nesting) bird, need to "get on the wing" on the 30th day of life.
Features of morphogenesis ossification centers of bones the chicks of sport pigeons
Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Оліяр Алла Вячеславівна https://orcid.org/0000-0002-8918-2693 Богомаз Арсеній Анатолійович http://orcid.org/0000-0001-9402-0472
Keywords: пташенята; chicks; органи гемо- і лімфопоезу; organs of hemo- and lymphopoiesis; скелет; skeleton; кістки; bones; основні і додаткові осередки окостеніння; basic and additional centers of ossification; кісткова тканина; bone tissue; спортивні голуби; sport pigeons