Морфогенез селезінки кролів м’ясного напрямку продуктивності протягом постнатального онтогенезу - Мирошниченко, Інна Ігорівна; Myroshnychenko, І. І.; Myroshnychenko, Inna; Myroshnychenko, І.; Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina; Leshchova, M. O.; Lieshova, M. (Одеський ДАУ, 2023)
Селезінка як периферійний орган гемо- і лімфопоезу, складається з лімфоїдної (імунокомпетентної) тканини, при цьому має своєрідний клітинний склад із віковою динамікою. Вона топографічно розміщена у тісному контакті з іншими органами черевної порожнини, які створюють їй надійний захист від впливу зовнішніх чинників, а специфічна гісто- і цитоархітектоніка її внутрішньої структури забезпечує важливу роль у кровотворенні та імунному контролі. Знання особливостей морфогенезу селезінки кролів, починаючи з перших днів життя і протягом подальшого розвитку дозволить вдосконалити методи діагностики захворювань різної етіології та сприятиме розробленню способів корекції імунодефіцитних станів у молодняку. Selezinka yak peryferiinyi orhan hemo- i limfopoezu, skladaietsia z limfoidnoi (imunokompetentnoi) tkanyny, pry tsomu maie svoieridnyi klitynnyi sklad iz vikovoiu dynamikoiu. Vona topohrafichno rozmishchena u tisnomu kontakti z inshymy orhanamy cherevnoi porozhnyny, yaki stvoriuiut yii nadiinyi zakhyst vid vplyvu zovnishnikh chynnykiv, a spetsyfichna histo- i tsytoarkhitektonika yii vnutrishnoi struktury zabezpechuie vazhlyvu rol u krovotvorenni ta imunnomu kontroli. Znannia osoblyvostei morfohenezu selezinky kroliv, pochynaiuchy z pershykh dniv zhyttia i protiahom podalshoho rozvytku dozvolyt vdoskonalyty metody diahnostyky zakhvoriuvan riznoi etiolohii ta spryiatyme rozroblenniu sposobiv korektsii imunodefitsytnykh staniv u molodniaku.
Morfohenez selezinky kroliv miasnoho napriamku produktyvnosti protiahom postnatalnoho ontohenezu
Мирошниченко Інна Ігорівна https://orcid.org/0000-0003-3816-7036 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
Keywords: закономірність морфогенезу; zakonomirnist morfohenezu; селезінка; selezinka; морфогенез селезінки кролів; morfohenez selezinky kroliv