Ефективність лікування хворих піометрою корів - Скубченко, Анастасія Євгенівна; Skubchenko, Anastasiia Yevhenivna; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L. (Scientific Publishing Center “Sci-conf.com.ua”, 2024)
Хвороби матки є поширеними у молочних корів в період пуерперію, що характеризується порушенням її захисних бар’єрів. Стійкість бактеріального забруднення в матці після отелення до повного його знищення може призвести до розвитку хронічного ендометриту та піометри, що впливає на відновлення нормальної циклічної функції яєчників. Піометра у корів характеризується накопиченням гною або слизово-гнійним ексудатом у порожнині матки та затримкою жовтого тіла із порушенням статевого циклу внаслідок пригнічення ендометріального лютеолітичного фактора або простагландину внаслідок тяжкого запального процесу. Khvoroby matky ye poshyrenymy u molochnykh koriv v period puerperiiu, shcho kharakteryzuietsia porushenniam yii zakhysnykh barieriv. Stiikist bakterialnoho zabrudnennia v mattsi pislia otelennia do povnoho yoho znyshchennia mozhe pryzvesty do rozvytku khronichnoho endometrytu ta piometry, shcho vplyvaie na vidnovlennia normalnoi tsyklichnoi funktsii yaiechnykiv. Piometra u koriv kharakteryzuietsia nakopychenniam hnoiu abo slyzovo-hniinym eksudatom u porozhnyni matky ta zatrymkoiu zhovtoho tila iz porushenniam statevoho tsyklu vnaslidok pryhnichennia endometrialnoho liuteolitychnoho faktora abo prostahlandynu vnaslidok tiazhkoho zapalnoho protsesu.
Efektyvnist likuvannia khvorykh piometroiu koriv
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: піометра; piometra; лікування піометри; likuvannia piometry; хвороби корів; khvoroby koriv; хвороби матки; khvoroby matky