Комплекс маркетингу: сутність, поняття та складові - Кадирус, Ірина Григорівна; Kadyrus Iryna; Юрченко, Наталія Іванівна; Yurchenko Nataliy (Національна металургійна академія України, 2019)
У статті висвітлено, що основою управління господарською діяльністю підприємства є маркетингова діяльність, яка спрямована на те, щоб достатньо обґрунтовано, спираючись на запити ринку, встановлювати поточні і стратегічні цілі та напрями їх досягнення, визначати асортимент і якість продукції, оптимальну структуру виробництва і бажаний прибуток. Згідно з найбільш поширеними трактуваннями, комплекс маркетингу - це сукупність маркетингових інструментів, відповідна структура яких забезпечує досягнення поставлених цілей підприємства та вирішення маркетингових завдань. Кожен окремий інструмент комплексу маркетингу необхідно використовувати разом з іншими інструментами, адже їх властивості, впливаючи на споживача окремо, послаблюються, а в сукупності вони допомагають підприємствам швидко реагувати на динамічне ринкове середовище. Досліджено, що усі чотири елементи комплексу маркетингу є головними, і в їх інтегрованому використанні вони формують комплексну систему маркетингу, яку використовують постійно залежно від господарської діяльності підприємства, а також ситуації на ринку. Якщо навіть один з чотирьох елементів комплексу маркетингу розроблений не вірно, то це може викликати негативне враження споживача та призвести до зниження доходів продавця. Вміння правильно «змішувати» елементи комплексу маркетингу є основою маркетингової діяльності підприємства. Також дуже важливим для підприємства є аналіз окремих елементів комплексу маркетингу та оцінка ефективності їх взаємного впливу на результати діяльності підприємства. Проаналізувавши «маркетинг-мікс» дає можливість комплексно вивчити вимоги, які ринок ставить до якості, ціни, місця та методів збуту товарів чи послуг. The article highlights that the basis of business management is marketing activities, which aims to sufficiently reasonably, based on market demands, set current and strategic goals and directions for their achievement, determine the range and quality of products, optimal production structure and desired profit. According to the most common interpretations, the marketing complex is a set of marketing tools, the appropriate structure of which ensures the achievement of the goals of the enterprise and the solution of marketing problems. Each individual tool of the marketing complex must be used together with other tools, because their properties, affecting the consumer individually, are weakened, and together they help companies to respond quickly to a dynamic market environment. It is investigated that all four elements of the marketing complex are the main ones, and in their integrated use they form a complex marketing system, which is used constantly depending on the economic activity of the enterprise, as well as the market situation. If even one of the four elements of the marketing complex is not designed correctly, it can cause a negative impression of the consumer and lead to a decrease in the seller's income. The ability to properly "mix" the elements of the marketing complex is the basis of marketing activities of the enterprise. Also very important for the company is the analysis of individual elements of the marketing complex and evaluation of the effectiveness of their mutual influence on the results of the enterprise. Analyzing the "marketing mix" makes it possible to comprehensively study the requirements that the market places on the quality, price, location and methods of marketing goods or services.
Marketing complex: essence, concepts and components
Keywords: маркетинг; marketing; маркетингова діяльність; marketing activities; брендинг; branding; просування; promotion; реклама; advertising; маркетинг-мікс; marketing mix