Радіаційний моніторинг, природна резистентність корів, стан та перспективи відтворення великої рогатої худоби в господарствах зони РАЗ Житомирщини - Калиновський, Г. М.; Kalinovsky, G. N.; Жиліхівський, А. С.; Gylichovsky, A. S.; Савченко, І. Г.; Savtcheko, I. G.; Лігоміна, І. П.; Ligomina, I. P.; Карпюк, В. В.; Karpyuk, V. V.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; et al. (Національний аграрний університет, 2000)
З кожним роком все дальше в небуття відходить Чорнобильська трагедія. Неоднозначна оцінка її наслідків у наші дні. Незаперечним є одне – радіаційне випромінювання низької потужності ще довго буде впливати на все живе в зоні забруднення. Загальна реакція організму на опромінення визначається станом критичним органів, до яких належать кістковий мозок, лімфатичні вузли, статеві залози і слизова оболонка кишечника. Органи кровотворення і статеві залози у відповідь на радіаційне опромінення першими відповідають морфологічними змінами. Утримання корів впродовж їх господарського використання в умовах впливу низьких доз радіації внаслідок аварії на ЧАЕС не викликає критичних змін в яєчниках і суттєво не відбивається на їх функціональній діяльності. Keeping cows during their economic use under conditions of exposure to low doses of radiation due to the Chernobyl accident does not cause critical changes in the ovaries and does not significantly affect their functional activity.
Радиационный мониторинг, естественная резистентность коров, состояние и перспективы воспроизводства крупного рогатого скота в хозяйствах зоны РАЗ Житомирщины
The radioactive monitoring, natural cattle’s resistance, the state and perspective of their reproduction in the farms from a territory of radio-active soils
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: радіаційний моніторинг; radiation monitoring; природна резистентність; natural resistance; корови; cows; відтворення; reproduction; велика рогата худоба; cattle