Підвищення конкурентоспроможності підприємства в сучасному бізнес-середовищі - Матусевич, Антоніна Ігорівна; Matusevych, Antonina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процес формування та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Мета дипломної роботи є обґрунтування та поглиблення теоретико-методичних засад і розробка практичних рекомендацій щодо оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства і напрямів його підвищення. Методи дослідження: абстрактно-логічний, статистичних групувань, порівняння, графічний. Розглянуто сутність категорії «конкуренція» і «конкурентоспроможність». Розкриті підходи та методи визначення конкурентоспроможності підприємств, досліджені фактори, що впливають на її підвищення. Проведено оцінку рівня конкурентоспроможності підприємства. Обґрунтовані напрями підвищення конкурентоспроможності підприємства з урахуванням її фактичного рівня та стратегічних перспектив. Результати впроваджені в господарську діяльність С(Ф)Г «ОМІ» м. Оріхів Запорізької області. Obiektom doslidzhennia ye protses formuvannia ta pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Meta dyplomnoi roboty ye obgruntuvannia ta pohlyblennia teoretyko-metodychnykh zasad i rozrobka praktychnykh rekomendatsii shchodo otsinky rivnia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva i napriamiv yoho pidvyshchennia. Metody doslidzhennia: abstraktno-lohichnyi, statystychnykh hrupuvan, porivniannia, hrafichnyi. Rozghlianuto sutnist katehorii «konkurentsiia» i «konkurentospromozhnist». Rozkryti pidkhody ta metody vyznachennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv, doslidzheni faktory, shcho vplyvaiut na yii pidvyshchennia. Provedeno otsinku rivnia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Obgruntovani napriamy pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva z urakhuvanniam yii faktychnoho rivnia ta stratehichnykh perspektyv. Rezultaty vprovadzheni v hospodarsku diialnist S(F)H «OMI» m. Orikhiv Zaporizkoi oblasti.
Pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva v suchasnomu biznes-seredovyshchi
Keywords: конкуренція; competition; конкурентоспроможність; competitiveness; аграрне підприємство; agribusinesse; ресурсний потенціал; resource potential; управління; management