Адаптивність сортів пшениці м’якої озимої до зміни клімату - Ващенко, Володимир Васильович; Vaschenko, Volodimir (Дніпровський ДАЕУ ; Інформаційно-аналітичне Агенгство «Маркер», 2020)
Аналіз зміни клімату, та його вплив на рослини пшениці озимої вказує на критичну межу за окремими показниками біоценозів. В такій ситуації генотип сучасних сортів, за адаптивним потенціалом не зможуть без значних втрат урожайності ефективно протистояти негативним природнім явищам. Для цього актуальним завданням є створення нових сортів зі спадково адаптивними генетичними системами контролю стійкості до комплексу біотичних та абіотичних факторів. Воно може бути вирішено спільним зусиллям селекціонерів і інших фахівців біологічного та технологічного напрямків. Analiz zminy klimatu, ta yoho vplyv na roslyny pshenytsi ozymoi vkazuie na krytychnu mezhu za okremymy pokaznykamy biotsenoziv. V takii sytuatsii henotyp suchasnykh sortiv, za adaptyvnym potentsialom ne zmozhut bez znachnykh vtrat urozhainosti efektyvno protystoiaty nehatyvnym pryrodnim yavyshcham. Dlia tsoho aktualnym zavdanniam ye stvorennia novykh sortiv zi spadkovo adaptyvnymy henetychnymy systemamy kontroliu stiikosti do kompleksu biotychnykh ta abiotychnykh faktoriv. Vono mozhe buty vyrisheno spilnym zusylliam selektsioneriv i inshykh fakhivtsiv biolohichnoho ta tekhnolohichnoho napriamkiv.
Adaptyvnist sortiv pshenytsi miakoi ozymoi do zminy klimatu
Keywords: урожайність пшениці м’якої озимої; urozhainist pshenytsi miakoi ozymoi; сорти пшениці м’якої озимої; sorty pshenytsi miakoi ozymoi; зміна клімату; zmina klimatu; біоценози; biotsenozy; адаптивний потенціал; adaptyvnyi potentsial