Прогнозування молочної продуктивності корів - Черненко, Олександр Миколайович; Chernenko, Oleksandr; Chernenko, O. M.; Chernenko, Oleksandr Mikolajovich; Chernenko, O.; Chernenko, Oleksandr M.; Chernenko, A.; Черненко, Олена Іванівна; Chernenko, O.; Chernenko, O. I.; Chernenko, Olena Ivanivna (Сумський національний аграрний університет, 2025)
У статті представлено результати досліджень тривалості пренатального періоду з метою раннього прогнозування молочної продуктивності корів української червоної молочної породи. За індивідуальним номером приплоду розрахували тривалість тільності матерів, тобто тривалість пренатального періоду онтогенезу у піддослідних тварин. Для цього використали дату плідного осіменіння матері і дату отелення. Тварин розподілили на три групи. Використали принцип утворення груп (x±0,67SD). Ті з них, що мали пренатальний період онтогенезу коротший, ніж вказаний діапазон, були розподілені до групи зі скороченим періодом (I група), а ті, що перевищували цей діапазон – до групи з подовженим періодом (III група), решта – до середньої групи (II група). У корів I групи тривалість пренатального розвитку була в діапазоні від 270 до 276 діб, у корів II групи – від 277 до 283 діб, у корів III групи – від 284 до 290 діб. Керівною ідеєю досліджень, яка знайшла своє експериментальне підтвердження, була гіпотеза про те, що вже у ранньому онтогенезі може виявлятись різна соматична і функціональна скороспілість телиць. Це може впливати на формування їх наступної молочної продуктивності, а отже може слугувати прогнозуючим маркером. У корів I групи надій за 305 діб третьої лактації був достовірно вищим за показник одноліток III групи на 650 кг молока. За молочним жиром на 29,0 кг та молочним білком на 22,0 кг. Тварини II групи зайняли проміжне положення, достовірно відрізняючись від однолітків III групи за виходом молочного жиру (P <0,05). За компонентним складом молока різниця між групами не достовірна. Кореляційний зв'язок між показниками тривалості пренатального періоду і надоєм, молочним жиром та молочним білком був зворотнім і достовірним у межах від –0,326 до –0,357. Групоутворюючий фактор мав силу впливу на зазначені ознаки в межах 22,1-28,7 % за Р<0,01. На вміст у молоці жиру та білка вплив тривалості пренатального періоду незначний і перебував в межах 1,5-2,9 % за Р>0,05. Отже встановлено, що тривалість пренатального періоду розвитку впливає на рівень надоїв, вихід молочного жиру та молочного білка і може бути прогнозуючою ознакою у ранньому віці. За інших рівних умов для ремонту стада слід відбирати телиць з скороченим і середнім пренатальним періодом розвитку та живою масою при народженні у межах допустимих відхилень, тобто нормально розвинених. The paper presents the research results of the prenatal period duration with the purpose to predict early milk productivity of the Ukrainian Red Dairy Breed cows. According to the individual offspring number, the length of the cow prenatal period of ontogenesis was calculated. For this, the date of fertile insemination of the mother and the date of calving were used. The animals were divided into three groups. The principle of group formation was used (x±0.67SD). Animals which had a prenatal period of ontogenesis shorter than the specified range were assigned to the group of a shortened period (group I), and those which exceeded this range – to the group of an extended period (group III), the rest – to the average group (II group). The duration of prenatal development was in the range from 270 to 276 days in the I group of cows, in the II group of cows it was from 277 to 283 days, in the III group of cows – from 284 to 290 days. The hypothesis that different somatic and functional precociousness of heifers can be detected already in the early ontogeny was the main idea of the research, and it was confirmed experimentally. This can influence the formation of their subsequent milk productivity, and therefore can be considered as a predictive marker. In the I group of cows, compared to the III group of peers, the milk yield during 305 days of the third lactation was higher by 650 kg of milk, milk fat was higher by 29.0 kg and milk protein – by 22.0 kg. Animals from the II group took an intermediate position, they differed significantly from peers from the III group in milk fat (P<0.05). The difference between the groups in terms of the component composition of milk was not reliable. The correlation between the indicators of the prenatal period duration and milk yield, milk fat and milk protein was inverse and reliable in the range from –0.326 to –0.357. The group-forming factor had the influence on the specified characteristics in the range of 22.1–28.7% at P<0.01. The influence of the prenatal period duration on the fat content and milk protein is insignificant and was in the range of 1.5–2.9% for P>0.05. Thus, it was established that the length of the prenatal period affects the level of milk yield, milk fat and milk protein and it can be a prognostic marker at an early age. Other things being equal, heifers with a shortened and average prenatal period and a live weight at birth within the limits of permissible deviations, that is, developed normally, should be selected for herd repair.
Prediction of cow milk productivity
Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148 Черненко Олена Іванівна https://orcid.org/0000-0002-5951-6576
Keywords: прогнозування молочної продуктивності корів; prediction of cow milk productivity; українська червона молочна порода; Ukrainian Red Dairy Breed; тривалість пренатального періоду; duration of the prenatal period