Особливості екстрагування із лікарських рослин речовин нематоцидної дії - Банник, М. Г.; Bannyk, M. H.; Єгорова, С. Д.; Yehorova, S. D.; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M.; Bilan, Marina; Плис, В'ячеслав Миколайович; Plys, V. M.; Plys, V. (Поліський національний університет, 2026)
Досліджено антигельмінтну активність різних лікарських форм (настоїв, відварів і настоянок) фіалки триколірної, чебрецю плазкого, пижма звичайного, полину гіркого та кмину звичайного щодо личинок Strongyloides spp. і Muellerius spp. Встановлено, що всі досліджувані фітопрепарати проявляли достовірну антигельмінтну дію, при цьому найвищу ефективність забезпечували відвари, а личинки Strongyloides були чутливішими до рослинних екстрактів, ніж Muellerius. Отримані результати підтверджують перспективність використання рослинних препаратів як екологічно безпечної альтернативи синтетичним антигельмінтним засобам. Doslidzheno antyhelmintnu aktyvnist riznykh likarskykh form (nastoiv, vidvariv i nastoianok) fialky trykolirnoi, chebretsiu plazkoho, pyzhma zvychainoho, polynu hirkoho ta kmynu zvychainoho shchodo lychynok Strongyloides spp. i Muellerius spp. Vstanovleno, shcho vsi doslidzhuvani fitopreparaty proiavlialy dostovirnu antyhelmintnu diiu, pry tsomu naivyshchu efektyvnist zabezpechuvaly vidvary, a lychynky Strongyloides buly chutlyvishymy do roslynnykh ekstraktiv, nizh Muellerius. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut perspektyvnist vykorystannia roslynnykh preparativ yak ekolohichno bezpechnoi alternatyvy syntetychnym antyhelmintnym zasobam.
Osoblyvosti ekstrahuvannia iz likarskykh roslyn rechovyn nematotsydnoi dii
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Плис В'ячеслав Миколайович https://orcid.org/0000-0002-9984-4048
Keywords: фітопрепарати; fitopreparaty; антигельмінтна активність; antyhelmintna aktyvnist; лікарські рослини; likarski roslyny