Особливості визначення привабливих сегментів на аграрному ринку - Ільченко, Тетяна Вікторівна; Ilchenko, Tetiana (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2019)
У статті досліджено та узагальнено теоретичні аспекти оцінки ринкового потенціалу аграрного підприємства. Розглянуто особливості розвитку та функціонування ринку сільськогосподарської продукції, які впливають на визначення ринкового потенціалу аграрних підприємств. Визначено роль дослідження потенціалу ринку під час визначення стратегічної орієнтації підприємства. Розглянуті методичні підходи до визначення ринкового потенціалу, які застосовуються у світовій практиці. На основі аналізу наявних наукових підходів до вибору цільового ринку розроблено методику оцінки привабливості ринкових сегментів, адаптовану до потреб та можливостей вітчизняних аграрних підприємств. Визначена необхідність дотримання послідовності здійснення етапів алгоритму процесу вибору господарством цільового ринку. На основі проведених досліджень запропоновані напрями збільшення ринкового потенціалу аграрних підприємств. The article investigates and summarizes the theoretical aspects of assessing the market potential of an agricultural enterprise. Peculiarities of development and functioning of the market of agricultural products, which influence the determination of the market potential of agricultural enterprises, are considered. The role of market potential research in determining the strategic orientation of the enterprise is determined. Methodical approaches to the definition of market potential, which are used in world practice, are considered. Based on the analysis of existing scientific approaches to the choice of the target market, a method for assessing the attractiveness of market segments, adapted to the needs and capabilities of domestic agricultural enterprises. The necessity of observing the sequence of stages of the algorithm of the process of selection of the target market by the economy is determined. On the basis of the conducted researches the directions of increase of market potential of the agrarian enterprises are offered.
Features of attractive segments determining on agrarian market
Keywords: аграрний ринок; agrarian market; стратегічний маркетинг; strategic marketing; ринковий потенціал; market potential; сегментування; segmentation; привабливість ринкового сегменту; attractiveness of the market segment; цільовий сегмент; target segment