Вплив органічно-мінеральних комплексів на продуктивність і обмін речовин голштинських корів - Хавтуріна, Анна Володимирівна; Khavturina, A. V.; Havturina, A.; Khavturina, Anna (Дніпропетровський ДАЕУ, 2015)
Молочне скотарство є однією з ефективних галузей тваринництва, яка забезпечує населення цінними продуктами харчування. Тому з метою збільшення обсягів виробництва молока в Україні проводиться подальша робота зі створення нових високопродуктивних порід, типів і ліній тварин. Поряд з цим удосконалюються норми їх годівлі, тому що організація повноцінної годівлі – одне з найбільш важливих завдань у реалізації генетичного потенціалу тварин. Вирішальним фактором повноцінної годівлі є її рівень, який визначається кількістю енергії, протеїну, незамінних амінокислот, жирів, вуглеводів та широким спектром біологічно активних речовин, які мають надходити в організм з кормами в оптимальних співвідношеннях. На території України знаходиться ряд геохімічних провінцій, для яких є характерною нестача тих чи інших мікроелементів у ґрунтах, кормах, а також у раціонах тварин. Нестача мікроелементів у раціонах призводить до порушення обміну речовин в організмі тварин, зниження їхньої продуктивності, якості продукції, імунітету та до виникнення різних захворювань. Для поповнення раціонів дефіцитними мікроелементами застосовують різноманітні премікси. Проте, дослідження останніх років переконливо свідчать, що використання єдиного стандартного рецепту преміксу на всій території України неможливе, оскільки він не може однаковою мірою задовольнити потребу тварин у кожному елементі живлення. У складі більшості преміксів використовують неорганічні форми мікроелементів у вигляді хлоридів, сульфатів та оксидів, які погано засвоюються і використовуються тваринами, тому що тварини природно адаптовані до засвоєння органічних хелатних форм мінералів з рослинних кормів. Низька засвоюваність мікроелементів із хлоридів, сульфатів і оксидів підвищує ризик забруднення навколишнього середовища важкими металами, оскільки вони більшою мірою виділяються з організму, ніж всмоктуються ним. Тому одним із засобів покращення використання мікроелементів тваринним організмом є збільшення застосування в тваринництві мінералів в органічній формі, таких як зарубіжний Bioplex® та змішанолігандні комплекси мікроелементів вітчизняного виробництва. Експериментальні дослідження щодо обґрунтування рецептури удосконалених зональних преміксів для високопродуктивних голштинських корів із застосуванням мінеральних добавок органічної форми Мn, Cu і Zn Bioplex® та змішанолігандного комплексу Мn, Cu і Zn, комплексне вивчення їх впливу на продуктивність, обмін речовин, якість продукції та економічну ефективність використання, має сьогодні важливе науковогосподарське значення і є актуальним стосовно кожної біогеохімічної зони України. На основі результатів досліджень встановлено, що використання у годівлі високопродуктивних корів голштинської породи мікроелементів органічної форми зарубіжного виробництва у дозі на тонну комбікорму, г: Bioplex® Мn 169, Bioplex® Cu 65, Bioplex® Zn 300 та одночасне використання Bioplex® Мn, Cu і Zn у цих дозах і змішанолігандного комплексу Мангану 313, змішанолігандного комплексу Купруму 40, змішанолігандного комплексу Цинку 363 та одночасне використання змішанолігандного комплексу Мn, Cu і Zn вітчизняного виробництва у періоди роздою і виробництва молока сприяли підвищенню середньодобових надоїв, відповідно, на 9,73 %; 4,79; 13,47 та 23,47 % і на 3,79 %, 9,27; 13,32 та 17,78 %, а також зниженню витрат корму на 1 кг молока на 0,2–0,05 %. Застосування у годівлі високопродуктивних корів голштинської породи комбікормів з додаванням змішано лігандних комплексів Купруму, Цинку і Мангану забезпечує економічний ефект на одну голову 2990,53 грн за періоди роздою і виробництва молока. Впровадження запропонованих розробок у практику сприятиме зростанню валового виробництва молока, покращенню його якості та підвищенню відтворної здатності корів. Це підтверджено результатами впровадження у товаристві з обмеженою відповідальністю «Агрофірма ім. Горького» Новомосковського району Дніпропетровської області, де у високопродуктивних корів голштинської породи досягли річного надою на одну фуражну корову 9000 кг за лактацію. Результати досліджень впроваджені в господарствах степової зони, а також у навчальному процесі Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, Білоцерківського національного аграрного університету та Житомирського національного агроекологічного університету при підготовці фахівців з напряму „Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва”. Molochne skotarstvo ye odniieiu z efektyvnykh haluzei tvarynnytstva, yaka zabezpechuie naselennia tsinnymy produktamy kharchuvannia. Tomu z metoiu zbilshennia obsiahiv vyrobnytstva moloka v Ukraini provodytsia podalsha robota zi stvorennia novykh vysokoproduktyvnykh porid, typiv i linii tvaryn. Poriad z tsym udoskonaliuiutsia normy yikh hodivli, tomu shcho orhanizatsiia povnotsinnoi hodivli – odne z naibilsh vazhlyvykh zavdan u realizatsii henetychnoho potentsialu tvaryn. Vyrishalnym faktorom povnotsinnoi hodivli ye yii riven, yakyi vyznachaietsia kilkistiu enerhii, proteinu, nezaminnykh aminokyslot, zhyriv, vuhlevodiv ta shyrokym spektrom biolohichno aktyvnykh rechovyn, yaki maiut nadkhodyty v orhanizm z kormamy v optymalnykh spivvidnoshenniakh. Na terytorii Ukrainy znakhodytsia riad heokhimichnykh provintsii, dlia yakykh ye kharakternoiu nestacha tykh chy inshykh mikroelementiv u gruntakh, kormakh, a takozh u ratsionakh tvaryn. Nestacha mikroelementiv u ratsionakh pryzvodyt do porushennia obminu rechovyn v orhanizmi tvaryn, znyzhennia yikhnoi produktyvnosti, yakosti produktsii, imunitetu ta do vynyknennia riznykh zakhvoriuvan. Dlia popovnennia ratsioniv defitsytnymy mikroelementamy zastosovuiut riznomanitni premiksy. Prote, doslidzhennia ostannikh rokiv perekonlyvo svidchat, shcho vykorystannia yedynoho standartnoho retseptu premiksu na vsii terytorii Ukrainy nemozhlyve, oskilky vin ne mozhe odnakovoiu miroiu zadovolnyty potrebu tvaryn u kozhnomu elementi zhyvlennia. U skladi bilshosti premiksiv vykorystovuiut neorhanichni formy mikroelementiv u vyhliadi khlorydiv, sulfativ ta oksydiv, yaki pohano zasvoiuiutsia i vykorystovuiutsia tvarynamy, tomu shcho tvaryny pryrodno adaptovani do zasvoiennia orhanichnykh khelatnykh form mineraliv z roslynnykh kormiv. Nyzka zasvoiuvanist mikroelementiv iz khlorydiv, sulfativ i oksydiv pidvyshchuie ryzyk zabrudnennia navkolyshnoho seredovyshcha vazhkymy metalamy, oskilky vony bilshoiu miroiu vydiliaiutsia z orhanizmu, nizh vsmoktuiutsia nym. Tomu odnym iz zasobiv pokrashchennia vykorystannia mikroelementiv tvarynnym orhanizmom ye zbilshennia zastosuvannia v tvarynnytstvi mineraliv v orhanichnii formi, takykh yak zarubizhnyi Bioplex® ta zmishanolihandni kompleksy mikroelementiv vitchyznianoho vyrobnytstva. Eksperymentalni doslidzhennia shchodo obgruntuvannia retseptury udoskonalenykh zonalnykh premiksiv dlia vysokoproduktyvnykh holshtynskykh koriv iz zastosuvanniam mineralnykh dobavok orhanichnoi formy Mn, Cu i Zn Bioplex® ta zmishanolihandnoho kompleksu Mn, Cu i Zn, kompleksne vyvchennia yikh vplyvu na produktyvnist, obmin rechovyn, yakist produktsii ta ekonomichnu efektyvnist vykorystannia, maie sohodni vazhlyve naukovohospodarske znachennia i ye aktualnym stosovno kozhnoi bioheokhimichnoi zony Ukrainy. Na osnovi rezultativ doslidzhen vstanovleno, shcho vykorystannia u hodivli vysokoproduktyvnykh koriv holshtynskoi porody mikroelementiv orhanichnoi formy zarubizhnoho vyrobnytstva u dozi na tonnu kombikormu, h: Bioplex® Mn 169, Bioplex® Cu 65, Bioplex® Zn 300 ta odnochasne vykorystannia Bioplex® Mn, Cu i Zn u tsykh dozakh i zmishanolihandnoho kompleksu Manhanu 313, zmishanolihandnoho kompleksu Kuprumu 40, zmishanolihandnoho kompleksu Tsynku 363 ta odnochasne vykorystannia zmishanolihandnoho kompleksu Mn, Cu i Zn vitchyznianoho vyrobnytstva u periody rozdoiu i vyrobnytstva moloka spryialy pidvyshchenniu serednodobovykh nadoiv, vidpovidno, na 9,73 %; 4,79; 13,47 ta 23,47 % i na 3,79 %, 9,27; 13,32 ta 17,78 %, a takozh znyzhenniu vytrat kormu na 1 kh moloka na 0,2–0,05 %. Zastosuvannia u hodivli vysokoproduktyvnykh koriv holshtynskoi porody kombikormiv z dodavanniam zmishano lihandnykh kompleksiv Kuprumu, Tsynku i Manhanu zabezpechuie ekonomichnyi efekt na odnu holovu 2990,53 hrn za periody rozdoiu i vyrobnytstva moloka. Vprovadzhennia zaproponovanykh rozrobok u praktyku spryiatyme zrostanniu valovoho vyrobnytstva moloka, pokrashchenniu yoho yakosti ta pidvyshchenniu vidtvornoi zdatnosti koriv. Tse pidtverdzheno rezultatamy vprovadzhennia u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ahrofirma im. Horkoho» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti, de u vysokoproduktyvnykh koriv holshtynskoi porody dosiahly richnoho nadoiu na odnu furazhnu korovu 9000 kh za laktatsiiu. Rezultaty doslidzhen vprovadzheni v hospodarstvakh stepovoi zony, a takozh u navchalnomu protsesi Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu, Bilotserkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu ta Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu pry pidhotovtsi fakhivtsiv z napriamu „Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva”.
Vplyv orhanichno-mineralnykh kompleksiv na produktyvnist i obmin rechovyn holshtynskykh koriv
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: мікроелементи; mikroelementy; органічно-мінеральні комплекси; orhanichno-mineralni kompleksy; продуктивність голштинських корів; produktyvnist holshtynskykh koriv; обмін речовин голштинських корів; obmin rechovyn holshtynskykh koriv; молочне скотарство; molochne skotarstvo; годівля корів; hodivlia koriv; організація повноцінної годівлі; orhanizatsiia povnotsinnoi hodivli; раціони; ratsiony; премікси; premiksy; елементи живлення тварин; elementy zhyvlennia tvaryn