Оцінка антибактеріальної активності препаратів колоїдного срібла за кон’юнктивіту собак - Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M.; Білогуб, С.; Bilogub, S. (Інститут біології тварин НААН, 2022)
Кон’юнктивіти — поширені хірургічні захворювання серед собак, а антибіотики в таких випадках часто використовують безконтрольно. Доцільним є вивчення антибактеріальних властивостей наноматеріалів як допоміжного антибактеріального засобу у схемах лікування цих захворювань. Застосування колоїдного срібла для підвищення ефективності антибіотикотерапії за бактеріального кон’юнктивіту може бути доречним у випадку, якщо причиною запалення стали Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis та Enterococcus faecalis. Koniunktyvity — poshyreni khirurhichni zakhvoriuvannia sered sobak, a antybiotyky v takykh vypadkakh chasto vykorystovuiut bezkontrolno. Dotsilnym ye vyvchennia antybakterialnykh vlastyvostei nanomaterialiv yak dopomizhnoho antybakterialnoho zasobu u skhemakh likuvannia tsykh zakhvoriuvan. Zastosuvannia koloidnoho sribla dlia pidvyshchennia efektyvnosti antybiotykoterapii za bakterialnoho koniunktyvitu mozhe buty dorechnym u vypadku, yakshcho prychynoiu zapalennia staly Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis ta Enterococcus faecalis.
Otsinka antybakterialnoi aktyvnosti preparativ koloidnoho sribla za koniunktyvitu sobak
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X
Keywords: антибактеріальна активність; antybakterialna aktyvnist; собаки; sobaky; кон’юнктивіт; koniunktyvit; колоїдне срібло; koloidne sriblo