Особливості діагностики та лікування собак за остеосарком в умовах ветеринарної клініки «Свой доктор» міста Дніпро - Шевцова, А. С.; Shevtsova, A. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
У результаті проведених досліджень вивчено методи діагностики захворювання на остеосаркому у собак, методики виготовлення та забарвлення гістологічних препаратів остеосарком. Визначили гістологічні зміни в тканинах при різних видах та локалізаціях остеосарком у собак. При дослідженні морфологічного складу крові відзначили, що специфічним макером при остеосаркомі перш за все є підвищені показники лужної фосфатази. Провели моніторинг за життєдіяльністю та здоров’ям досліджуваних собак після застосування терапії. Результат на момент закінчення написання дипломної роботи: 7 собак на протязі 2-7 місяців загинули або було прийняте рішення – застосування евтаназії. Решта собакам запропоновано проводити рентгендіагностику грудної клітки наступні кожні 3 місяці, для виявлення можливих метастазів, та застосовувати знеболювальні засоби по мірі необхідності. As a result of the researches the methods of diagnostics of osteosarcoma disease in dogs, methods of making and staining of histological preparations with osteosarcoma have been studied. Histological changes in tissues at different types and locations of osteosarcoma in dogs were determined. In the study of the morphological composition of the blood noted that a specific maker of osteosarcoma is primarily increased indicators of alkaline phosphatase. Conducted monitoring of the life and health of the dogs under study after therapy. Result at the time of graduation thesis writing: 7 dogs died within 2-7 months or it was decided to use euthanasia. The rest of the dogs are asked to have a chest radiograph every 3 months, to detect possible metastases, and to use painkillers as needed.
Features of diagnosis and treatment of dogs with osteosarcoma in the veterinary clinic" My Doctor" in Dnipro
Keywords: телеангіектатична саркома; telangiectatic sarcoma; остеосаркома; osteosarcoma; остеогенна саркома; osteogenic sarcoma; остеосаркома у собак; osteosarcoma in dogs; остеобластична саркома; osteoblastic sarcoma; хондробластична саркома; chondroblastic sarcoma; фібробластична саркома; fibroblastic sarcoma