Діагностичні критерії вторинного гіперпаратиреозу у собаки - Тішкіна, Наталія Миколаївна; Tishkina, Natalіia; Tishkina, Natalya; Tishkina, N.; Tishkina, N. N.; Tishkina, N. M.; Семьонов, Олександр Володимирович; Semonov, Oleksandr; Semyonov, O. V.; Semyonov, A.; Semyonov, Aleksandr; Semionov, A.; et al. (НУБіП України, 2025)
Представлено клінічний випадок вторинного аліментарного гіперпаратиреозу у 4-місячного собаки, спричиненого незбалансованим раціоном із дефіцитом кальцію. Захворювання супроводжувалося порушенням кальцієво-фосфорного обміну, демінералізацією кісткової тканини та патологічним переломом великогомілкової кістки. Діагноз встановлено на підставі клінічних, лабораторних і рентгенологічних досліджень. Проведене комплексне лікування забезпечило позитивну динаміку та сприятливий прогноз за умови дотримання рекомендацій. Predstavleno klinichnyi vypadok vtorynnoho alimentarnoho hiperparatyreozu u 4-misiachnoho sobaky, sprychynenoho nezbalansovanym ratsionom iz defitsytom kaltsiiu. Zakhvoriuvannia suprovodzhuvalosia porushenniam kaltsiievo-fosfornoho obminu, demineralizatsiieiu kistkovoi tkanyny ta patolohichnym perelomom velykohomilkovoi kistky. Diahnoz vstanovleno na pidstavi klinichnykh, laboratornykh i renthenolohichnykh doslidzhen. Provedene kompleksne likuvannia zabezpechylo pozytyvnu dynamiku ta spryiatlyvyi prohnoz za umovy dotrymannia rekomendatsii.
Diagnostic criteria for secondary hyperparathyroidism in dogs
Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327 Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108 Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642
Keywords: патологічний перелом; patolohichnyi perelom; вторинний гіперпаратиреоз; vtorynnyi hiperparatyreoz; порушення кальцієво-фосфорного обміну; porushennia kaltsiievo-fosfornoho obminu