Обґрунтування фітомеліоративної ролі насаджень та фітоіндикація стану повітря парків правобережжя м. Дніпро - Вікторова, Владислава Юріївна; Viktorova, Vladyslava (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Проведено аналіз фітомеліораційної ролі зелених масивів, здійснено ранжування парків м. Дніпро за рівнем забруднення повітря. Техногенне забруднення згідно з отриманими даними вмісту зольних елементів і сірки у листках різних видів дерев у парку Пам’яті та примирення є найсуттєвіше, а найменше воно в парку імені Ю. Гагаріна. У всіх парках не сильно відрізняться. Найменші результати вмісту загальної води в листках деревних рослин як показнику стану довкілля були у парку Пам’яті та примирення, а найбільші у парку ім. Ю. Гагаріна Provedeno analiz fitomelioratsiinoi roli zelenykh masyviv, zdiisneno ranzhuvannia parkiv m. Dnipro za rivnem zabrudnennia povitria. Tekhnohenne zabrudnennia zghidno z otrymanymy danymy vmistu zolnykh elementiv i sirky u lystkakh riznykh vydiv derev u parku Pamiati ta prymyrennia ye naisuttievishe, a naimenshe vono v parku imeni Yu. Haharina. U vsikh parkakh ne sylno vidrizniatsia. Naimenshi rezultaty vmistu zahalnoi vody v lystkakh derevnykh roslyn yak pokaznyku stanu dovkillia buly u parku Pamiati ta prymyrennia, a naibilshi u parku im. Yu. Haharina
Obgruntuvannia fitomelioratyvnoi roli nasadzhen ta fitoindykatsiia stanu povitria parkiv pravoberezhzhia m. Dnipro
Keywords: правобережжя м. Дніпро; right bank of the Dnieper; парки; parks; фітомеліоративна роль; phytomeliorative role; пилеосадження; dusting; зольність; ash content; вміст сірки; sulfur content; фітоіндикація; phytoindication