Ускладнення карієсу зубів у собак - Волобоєва, У. І.; Voloboieva, U.; Білий, Дмитро Дмитрович; Beliy, Dmitry Dmitrievich; Beliy, Dmitry; Beliy, D. D.; Bely, Dmitry Dmitrievich; Bely, Dmitry; Bely, D. D.; Bilyi, D. D.; Bilyi, D.; Belyi, D. D.; et al. (НУБіП України, 2025)
Висвітлено поширеність та клінічні особливості карієсу зубів у собак, а також структуру його стадій і ускладнень. Найчастіше діагностують середній (58%) і глибокий (25%) карієс, причому у більшості тварин виявляють поєднані ураження. Встановлено, що прогресування захворювання призводить до пульпіту, періодонтиту, флегмони та втрати зубів, що супроводжується больовим синдромом і порушенням прийому корму. Підкреслено, що рання діагностика та своєчасне лікування є ключовими чинниками профілактики тяжких ускладнень і зниження негативного впливу на якість життя тварин. Vysvitleno poshyrenist ta klinichni osoblyvosti kariiesu zubiv u sobak, a takozh strukturu yoho stadii i uskladnen. Naichastishe diahnostuiut serednii (58%) i hlybokyi (25%) kariies, prychomu u bilshosti tvaryn vyiavliaiut poiednani urazhennia. Vstanovleno, shcho prohresuvannia zakhvoriuvannia pryzvodyt do pulpitu, periodontytu, flehmony ta vtraty zubiv, shcho suprovodzhuietsia bolovym syndromom i porushenniam pryiomu kormu. Pidkresleno, shcho rannia diahnostyka ta svoiechasne likuvannia ye kliuchovymy chynnykamy profilaktyky tiazhkykh uskladnen i znyzhennia nehatyvnoho vplyvu na yakist zhyttia tvaryn.
Uskladnennia kariiesu zubiv u sobak
Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384
Keywords: стоматологічні захворювання собак; stomatolohichni zakhvoriuvannia sobak; карієс зубів у собак; kariies zubiv u sobak; ускладнення карієсу; uskladnennia kariiesu