Biological peculiarities of the cultivation of narrow-clawed crayfish astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 (crustacea, decapoda) - Panchishnyy, M. O.; Панчишний, М. О.; Shcherbak, O. V.; Щербак, О. В.; Bazaeva, A. V.; Базаєва, А. В.; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Crayfish Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 is one of the largest commercial invertebrate internal waters of Ukraine. At the present time producers are unable to meet the needs of the people in this food. The largest number of crayfish (over 90%) is caught in natural reservoir as a result of illegal (poaching) production. Crayfish with spawn and larvae is caught which undermines the commercial reserves of this aquatic animal in reservoir. The article presents the results of growing crayfish under controlled conditions, taking into account their biological traits. We were investigated strength of currents on the development of crayfish in artificial conditions (closed water supply installation with a volume of 3240 l). We were analyzed the effect of surfactants, insecticides, fungicides, herbicides, and mineral fertilizers (nitrogen, phosphorus, and potassium) that enter natural and artificial reservoirs with wastewater on the organism of A. leptodactylus. We were used crayfish groups of 10 females and 10 males in each experiment. We have developed a methodology for 6 obtaining products in three years, namely keeping of the breeding stock in specialized tanks with temperature control, high landing density, sufficient number of caches, appropriate feeding and use of automatic devices for that, development and application of artificial caches of different sizes. It was found that the most optimal for crayfish was their keeping in closed water supply installation with a water exchange of 27 l/min. Their live weight was greater compared to individuals who grew up in the experiment with a flow rate of 0.5 l/min by 95%, 162 l/min – by 0.3%, and at 216 l/min by 1.3%. Optimal regime for crayfish growing was the dissolved oxygen content 6.0 mg/l, pH 7.3, NO2-–130.03–0.35 mg/dm3, NO3-–0.35–0.37 mg/dm3, CO2–13–14 mg/dm3. A number of integrated studies were also presented to determine the effect of surfactants, insecticides, fungicides, herbicides, and mineral fertilizers arriving into the reservoir with sewage are dangerous for aquatic animals and affecting the survival of experimental crayfish. Laboratory studies have shown that the lethal dose for crayfish is 2.5 g/l of washing powder Lotus. Invertebrates also died with the introduction of 0.05 ml/l of insecticide Bi-58 new. The lethal dose for crayfish are 5 g/l of the fungicide Rydomil and 0.08 ml/l of the herbicide Napalm. The lethal dose of ammonium nitrate, superphosphate and potassium salt are 0.4, 0.6 and 0.5 g/l, respectively. Раки Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 рік - одна з найбільших комерційних безхребетних внутрішніх вод України. В даний час виробники не в змозі задовольнити потреби людей у ​​цій їжі. Найбільша кількість раків (понад 90%) виловлюється у природних водоймах внаслідок незаконного (браконьєрського) виробництва. Виловлюються раки з нерестом та личинками, що підриває комерційні запаси цієї водної тварини у водоймі. У статті представлені результати вирощування раків у контрольованих умовах з урахуванням їх біологічних особливостей. Нами досліджували силу течій на розвиток раків у штучних умовах (закрита водопровідна установка об’ємом 3240 л). Нам було проаналізовано вплив ПАР, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив (азоту, фосфор та калій), що надходять у природні та штучні водойми зі стічними водами на організмі A. leptodactylus. У кожному експерименті ми використовували групи раків з 10 самок і 10 самців. Ми розробили методологію отримання 6 продуктів протягом трьох років, а саме утримання племінного поголів’я у спеціалізованих резервуарах з регулюванням температури, високою щільністю посадки, достатньою кількістю сховищ, відповідним годуванням та використанням автоматичних пристроїв для цього, розробкою та застосуванням штучних тайники різного розміру. Встановлено, що найбільш оптимальним для раків було їх утримання у закритій водопровідній установці з водообміном 27 л/хв. Їх жива маса була більшою порівняно з особами, які виросли в експерименті зі швидкістю потоку 0,5 л/хв на 95%, 162 л/хв - на 0,3%і при 216 л/хв на 1,3%. Оптимальним режимом вирощування раків був вміст розчиненого кисню 6,0 мг/л, рН 7,3, NO2-130,03-0,35 мг/дм3, NO3-0,35-0,37 мг/дм3, CO2-13-14 мг/дм3. Також було представлено ряд комплексних досліджень для визначення впливу поверхнево -активних речовин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин та впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. 0 мг/л, рН 7,3, NO2–130,03–0,35 мг/дм3, NO3–0,35–0,37 мг/дм3, CO2–13–14 мг/дм3. Також було представлено ряд комплексних досліджень для визначення впливу поверхнево -активних речовин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин та впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. 0 мг/л, рН 7,3, NO2–130,03–0,35 мг/дм3, NO3–0,35–0,37 мг/дм3, CO2–13–14 мг/дм3. Також було представлено ряд комплексних досліджень для визначення впливу поверхнево -активних речовин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин та впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. Також було представлено ряд комплексних досліджень для визначення впливу поверхнево -активних речовин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин та впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. Також було представлено ряд комплексних досліджень для визначення впливу поверхнево -активних речовин, інсектицидів, фунгіцидів, гербіцидів та мінеральних добрив, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин та впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. а мінеральні добрива, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин і впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. а мінеральні добрива, що надходять у водойму зі стічними водами, небезпечні для водних тварин і впливають на виживання експериментальних раків. Лабораторні дослідження показали, що смертельна доза для раків становить 2,5 г/л прального порошку Lotus. Безхребетні також загинули при введенні 0,05 мл/л інсектициду Бі-58 нового. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно. Смертельною дозою для раків є 5 г/л фунгіциду Ридоміл та 0,08 мл/л гербіциду Напалм. Смертельна доза аміачної селітри, суперфосфату та калійної солі становить 0,4, 0,6 та 0,5 г/л відповідно.
Біологічні особливості вирощування вузькозубих раків astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 (ракоподібні, декаподи)
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: mineral fertilizers; мінеральні добрива; crayfish; раки; aquariums; акваріуми; incubation; інкубація; concentration; концентрація