Дизайнерські рішення та видовий склад рослин парку селища міського типу Петриківка Дніпропетровської області - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga (Національний лісотехнічний університет України, 2021)
Досліджено ландшафтну організацію парку смт Петриківка та наявний асортимент декоративних трав'яниcтих та дерев но-кущових рослин, оцінено їхні таксаційні та життєві характеристики. Територія парку має виражену зональність і скла дається з дитячого майданчика, зони фізкультурно-оздоровчих та масових заходів і тихого відпочинку. У парку є елементи монументального декоративного мистецтва, такі як стела останньому кошовому отаману П. Калнишевському, малі архітек турні форми – усічена крашанка, садово-паркова скульптура – дівчинка-художниця, кований букет та гірлянда й інші еле менти ландшафтного дизайну (сухий ставок). Квіткове оформлення парку представлене клумбами, міксбордерами, рабатка ми, стрічками. Асортимент квіткових рослин складається з одно- і багаторічних рослин: садові троянди, петунія гібридна, півники гібридні, канна індійська, седум видний, півонія китайська та ін. Використано й контейнерне озеленення з хризан темою корейською. З ґрунтопокривних рослин набули застосування різні види седумів та барвінок малий. З кущових рослин у парку зростають калина звичайна, спірея японська, барбарис Тунберга, вейгела квітуча, різні види ялівців, туї східна та за хідна, які утворюють групи або виступають як солітери. Всього у парку зростає 31 вид деревних і кущових рослин, що нале жать до 14 родин. Загальна їх кількість становить 251 шт. У деревних насадженнях переважає гіркокаштан звичайний (59,03 % від усіх рослин). Кількісна представленість інших таксонів – 10 і менше екземплярів. За діаметром штамбу у наса дженнях найрепрезентованішими є дерева, які належать до класів 24-28 та 28-32 см – 25,17 та 22,34 % від їх загальної кіль кості. У цих групах переважає гіркокаштан звичайний, як найчисельніший у парку вид. Близько половини дерев парку ма ють висоту від 6,1 до 8,0 м. Менша висота (4,1-6,0 м) характерна 34,96 % дерев. Без ознак ослаблення у парку смт Петриків ка зростає 80,5 % деревної рослинності, 16,3 та 3,2 % є помірно та середньо ослабленими. Загалом за індексом життєвого стану деревостан оцінюють як "здоровий". The landscape organization of Petrykivka urban-type settlement park and the existing assortment of decorative herbaceous, tree and shrub plants have been investigated, the taxation and life characteristics of the latter have been evaluated in the research presen ted. The territory of the park has a pronounced zoning and consists of a playground, a zone of health and fitness, mass events and quiet recreation. There are elements of monumental decorative art in the park, such as a stele to the last commander of Cossack camp P. Kalnyshevskyi, some small architectural forms like a truncated Easter egg, a landscape gardening sculpture – a female artist, a wrought-iron bouquet and a garland, as well as other elements of landscape design, e.g., a dry pond. The flower decoration of the park is represented by flower beds, mixborders, ridges, and ribbons. The range of flowering plants consists of annuals and perennials, and these are garden roses, Petunia hybrida, Iris hybrida, Canna indica, Sedum spectabile, Paeonia chinensis hort. Container garde ning with Chrysanthemum × koreanum was also used. Different types of Sedum and Vinca minor were used from ground cover plants. Viburnum opulus, Spiraea japonica, Berberis thunbergii, Weigela florida, various species of Juniperus, Thuja orientalis and Thuja occidentalis grow from shrubs in the park, which form groups or act as single specimen sets. In total, 31 species of woody and shrub plants, belonging to 14 families, grow in the park. Their total number is 251. Aesculus hyppocastanum prevails in tree plantati ons (59.03 % of all plants). The quantitative representation of other taxons is 10 or less specimens. By the diameter of the trunk in the plantations, the most abundant are trees that belong to the classes 24-28 and 28-32 cm – 25.17 and 22.34 % of their total number. These groups are dominated by Aesculus hyppocastanum as the most abundant species in the park. About half of the trees in the park have height from 6.1 to 8.0 m. 34.96 % of trees are characterized by a lower height (4.1-6.0 m). 80.5 % of woody plants grow witho ut signs of damage in the park of Petrykivka urban-type settlement, 16.3 and 3.2 % are moderately weakened. According to the vital state index, the stand is assessed as "healthy".
Desing solutions and species composition of plants of the park in Petrukivka urban-type settlement, Dnipropetrovsk region
Keywords: селищний парк; rural park; ландшафтний дизайн території; landscape design of the territory; квіткове оформлення; flower decoration; деревні рослини; woody plants; таксаційні характеристики; taxation characteristics; життєвий стан; vital state