Duration of productive use of dairy cows : the role of technological factors - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ТОВ «УКРЛОГОС Груп» ; ГО «Молодіжна наукова ліга», 2025)
Productive longevity of dairy cows determines economic efficiency and stability of milk production, as extending the productive period increases lifetime milk yield and reduces replacement costs. Housing conditions, feeding management, and microclimate significantly influence cow health and productive lifespan. Intensive production systems without proper adaptation may increase stress and disease risks, leading to premature culling. Maintaining antioxidant balance, using dietary supplements, and adapting management to seasonal conditions support animal health and contribute to extended productive longevity. Продуктивне довголіття корів визначає економічну ефективність та стабільність молочного виробництва, оскільки подовження періоду використання тварин дозволяє збільшити довічний надій і зменшити витрати на оновлення стада. Технологічні умови утримання, годівлі та мікроклімату істотно впливають на стан здоров’я і тривалість продуктивного використання корів. Інтенсивні технології без належної адаптації можуть підвищувати стресове навантаження та ризик захворювань, що призводить до передчасного вибракування. Підтримання антиоксидантного балансу та використання кормових добавок, разом з адаптацією умов утримання до сезонних змін, сприяють збереженню здоров’я та підвищенню продуктивного довголіття тварин.
Тривалість продуктивного використання молочних корів : роль технологічних факторів
Keywords: animal welfare; добробут тварин; productive longevity; продуктивне довголіття; dairy cows; молочні корови; housing technology; технології утримання; feeding management; годівля; productivity; продуктивність