Basic density and crown parameters of forest forming species within Steppe zone in Ukraine - Ловинська, Вікторія Миколаївна; Lovynska, Victoria; Ситник, Свiтлана Анатоліївна; Sytnyk, Svitlana; Лакида, Петро Іванович; Lakyda, Petro; Маслікова, Катерина Павлівна (Slovak Academy of Sciences, 2018)
Параметри щільності деревини (БД), щільності кори (БК) та характеристики крони дерева не тільки важливі для оцінки надземної біомаси, але й слугують індикаторами якості деревини. Це дослідження здійснено до робінії несправжньоакації (Robinia pseudoacacia L.) – інтродукований вид; сосна звичайна (Pinus sylvestris L.) - аборигенний вид. Визначені основні БК і БД для дерев різного віку робінії та сосни. Як правило, для дерев робінії було виявлено більш високий рівень БД. Середній показник 518 кг м-3, від 375 кг м-3 до 612 кг м-3; для сосни з середнім показником БД - 294 кг м-3, що варіюється від 214 кг м-3 до 421 кг м-3. Залежність між параметрами БД, БК та біометричного дерева визначали за допомогою кореляційного аналізу. Діаметр крони для робінії та сосни описувався моделями прогнозування. Запропоновані алометричні рівняння для оцінювання базисної щільності деревини і кори стовбурів робінії та сосни. The parameters of wood density (WD), bark density (BD) and tree crown characteristics are not only important for estimation of the aboveground biomass, but they also serve as indicators for the timber quality. This study had two objectives: Black locust (Robinia pseudoacacia L.) – an introduced species; Scots pine (Pinus sylvestris L.) – an aboriginal species. Black locust and Scots pine from the Steppe zone in Ukraine were compared in their WD and BD, and in the morphological parameters of their tree crowns. There were determined basic WD and BD for differently aged individuals of Black locust and Scots pine. Generally, a higher WD was found for Black locust trees. The average Black locust WD was 518 kg m−3, ranging from 375 kg m−3 to 612 kg m−3; with the average BD – 294 kg m−3, ranging from 214 kg m−3 to 421 kg m−3. The average Scots pine WD was 414 kg m−3, ranging from 254 to 491 kg m−3; with average BD – 317 kg m−3, ranging from 178 to 433 kg m−3. The dependences between WD, BD and biometric tree parameters were identified by correlation analysis. The crown diameter for Black locust and Scots pine was described with fixed prediction models. We proposed particular equations for relationships.
Базисна щільність та параметри крони лісоутворювальних видів у межах Степової зони в Україні
Keywords: Робінія несправжньоакація; Black locust; сосна звичайна; Scots pine; лісове господарство; forestry; регресійні рівняння; prediction models; таксаційні показники; tree biometric parameters; кора і деревина стовбура; trunk wood and bark