Аналіз greenwashing у маркуванні пакувальних матеріалів та розробка рекомендацій щодо підвищення прозорості екологічної інформації - Шевченко, Олексій Сергійович; Shevchenko, Oleksii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Метою роботи є аналіз проявів greenwashing у маркуванні пакувальних матеріалів та розробка рекомендацій щодо підвищення прозорості екологічної інформації для споживачів. Для досягнення поставленої мети проаналізовано теоретичні засади greenwashing та екологічного маркування, досліджено нормативно-правове регулювання екологічних заяв в Україні та Європейському Союзі, проведено аналіз пакувальних матеріалів різних категорій продукції, визначено найбільш поширені ознаки greenwashing та запропоновано шляхи підвищення достовірності екологічної інформації. Об’єктом дослідження є екологічне маркування пакувальних матеріалів споживчої продукції. Предметом дослідження є прояви greenwashing у маркуванні пакувальних матеріалів та шляхи підвищення прозорості екологічної інформації. У роботі використано методи аналізу і синтезу наукової інформації, порівняльного аналізу, контент-аналізу екологічних тверджень на упаковці, узагальнення, систематизації та графічного представлення результатів дослідження. Практична частина роботи базується на аналізі 28 зразків упаковки харчової продукції, косметичних засобів та побутової хімії. Встановлено, що найбільш поширеними ознаками greenwashing є використання нечітких екологічних формулювань, відсутність незалежного підтвердження екологічних заяв, акцентування уваги лише на окремих екологічних перевагах продукції та застосування природоорієнтованого дизайну упаковки без належного інформаційного обґрунтування. Розроблено рекомендації щодо удосконалення екологічного маркування, підвищення рівня поінформованості споживачів та запобігання поширенню практик greenwashing. Metoiu roboty ye analiz proiaviv greenwashing u markuvanni pakuvalnykh materialiv ta rozrobka rekomendatsii shchodo pidvyshchennia prozorosti ekolohichnoi informatsii dlia spozhyvachiv. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety proanalizovano teoretychni zasady greenwashing ta ekolohichnoho markuvannia, doslidzheno normatyvno-pravove rehuliuvannia ekolohichnykh zaiav v Ukraini ta Yevropeiskomu Soiuzi, provedeno analiz pakuvalnykh materialiv riznykh katehorii produktsii, vyznacheno naibilsh poshyreni oznaky greenwashing ta zaproponovano shliakhy pidvyshchennia dostovirnosti ekolohichnoi informatsii. Obiektom doslidzhennia ye ekolohichne markuvannia pakuvalnykh materialiv spozhyvchoi produktsii. Predmetom doslidzhennia ye proiavy greenwashing u markuvanni pakuvalnykh materialiv ta shliakhy pidvyshchennia prozorosti ekolohichnoi informatsii. U roboti vykorystano metody analizu i syntezu naukovoi informatsii, porivnialnoho analizu, kontent-analizu ekolohichnykh tverdzhen na upakovtsi, uzahalnennia, systematyzatsii ta hrafichnoho predstavlennia rezultativ doslidzhennia. Praktychna chastyna roboty bazuietsia na analizi 28 zrazkiv upakovky kharchovoi produktsii, kosmetychnykh zasobiv ta pobutovoi khimii. Vstanovleno, shcho naibilsh poshyrenymy oznakamy greenwashing ye vykorystannia nechitkykh ekolohichnykh formuliuvan, vidsutnist nezalezhnoho pidtverdzhennia ekolohichnykh zaiav, aktsentuvannia uvahy lyshe na okremykh ekolohichnykh perevahakh produktsii ta zastosuvannia pryrodooriientovanoho dyzainu upakovky bez nalezhnoho informatsiinoho obgruntuvannia. Rozrobleno rekomendatsii shchodo udoskonalennia ekolohichnoho markuvannia, pidvyshchennia rivnia poinformovanosti spozhyvachiv ta zapobihannia poshyrenniu praktyk greenwashing.
Analiz greenwashing u markuvanni pakuvalnykh materialiv ta rozrobka rekomendatsii shchodo pidvyshchennia prozorosti ekolohichnoi informatsii
Keywords: екологічне маркування; ekolohichne markuvannia; пакувальні матеріали; pakuvalni materialy; екологічні твердження; ekolohichni tverdzhennia; споживач; spozhyvach; сталий розвиток; stalyi rozvytok; екологічна інформація; ekolohichna informatsiia; екологічна сертифікація; ekolohichna sertyfikatsiia; пакування; pakuvannia; захист прав споживачів; zakhyst prav spozhyvachiv