Слово про вченого професора Володимира Хомовича Ківера - Онопрієнко, Дмитро Михайлович; Onopriienko, Dmytro Mykhailovych; Братчик, Антоніна Григорівна; Bratchyk, Antonina Hryhorivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2017)
Наукові інтереси професора В. Х. Ківера пов’язані з питаннями ефективного використання зрошуваних земель, прогнозуванням одержання сталих результатів вирощування сільськогосподарських культур на природоохоронній і енергозберігаючій основі, впровадженням енергозберігаючої технології вирощування кукурудзи на кормові, продовольчі цілі та насіння. За його участю обґрунтовано теоретичну можливість мінімалізації обробітку ґрунту на зрошуваних землях півдня України і Молдови, розроблені рекомендації з програмування урожаїв зерна кукурудзи при індустріальній технології її виробництва на зрошуваних землях степової зони України та з технологій ресурсозберігаючого застосування добрив. Naukovi interesy profesora V. Kh. Kivera poviazani z pytanniamy efektyvnoho vykorystannia zroshuvanykh zemel, prohnozuvanniam oderzhannia stalykh rezultativ vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur na pryrodookhoronnii i enerhozberihaiuchii osnovi, vprovadzhenniam enerhozberihaiuchoi tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy na kormovi, prodovolchi tsili ta nasinnia. Za yoho uchastiu obgruntovano teoretychnu mozhlyvist minimalizatsii obrobitku gruntu na zroshuvanykh zemliakh pivdnia Ukrainy i Moldovy, rozrobleni rekomendatsii z prohramuvannia urozhaiv zerna kukurudzy pry industrialnii tekhnolohii yii vyrobnytstva na zroshuvanykh zemliakh stepovoi zony Ukrainy ta z tekhnolohii resursozberihaiuchoho zastosuvannia dobryv.
Slovo pro vchenoho profesora Volodymyra Khomovycha Kivera
Keywords: професор; profesor; вчений-аграрій; vchenyi-ahrarii; землеробство; zemlerobstvo; меліорація; melioratsiia