Загрози фінансово-економічній безпеці держави та громад україни: вплив війни - Мунько, Анна Юріївна; Munko, Anna (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
У статті ідентифіковано та охарактеризовано загрози фінансово-економічній безпеці України із урахуванням наявних і очікуваних наслідків повномасштабної війни з Російською Федерацією. Відзначено найвищий ступінь небезпеки зростання дефіциту державного бюджету та державного боргу як чинників фундаментального впливу на фінансово-економічну безпеку. Обґрунтовано можливості реконструктивної відбудови та економічного зростання держави за умови підвищення спроможності системи публічних фінансів у ризико насиченому середовищі. Виокремлено найбільш вагомі загрози, серед яких: демографічна криза; критична недостатність фінансових та матеріально-технічних ресурсів; зниження спроможності до оперативного інфраструктурного відновлення; неможливість реалізації підприємницьких активностей або їх обмеженість залежно від відстані до лінії фронту; ускладнення економічних процесів через порушення логістичних зв’язків; зниження інвестиційної та інноваційної активності; скорочення обсягів виробництва і експорту; імпортозалежність; сировинно орієнтована виробнича діяльність; зростання кредиторської і дебіторської заборгованості суб’єктів господарювання та інші. Результати досліджень базуються на ґрунтовному аналізі аналітичних звітів, експертних висновках, національних і глобальних статистичних даних. Сформульовано пропозиції щодо подолання чи мінімізації виявлених загроз за рахунок законодавчої, фінансової, інституційної підтримки і координації дій органів державної влади, місцевого самоврядування та приватного сектору. Запропоновано комплекс заходів превентивного характеру, спрямованих на перспективне оперативне та ефективне реагування на наявні та потенційні загрози зниженню рівня фінансово-економічної безпеки зі стратегічним спрямуванням на реконструктивне відновлення України на засадах високорозвиненої інноваційної економіки. The article identifies and characterizes threats to the financial and economic security of Ukraine, taking into account the existing and expected consequences of a full-scale war with the Russian Federation. The highest degree of danger of the growth of the state budget deficit and the state debt as factors of fundamental impact on financial and economic security was noted. The possibility of reconstructive reconstruction and economic growth of the state is substantiated under the condition of increasing the capacity of the public finance system in a risk-rich environment. The most significant threats are singled out, including: demographic crisis; critical shortage of financial and material and technical resources; decrease in the capacity for operational infrastructural recovery; the impossibility of implementing entrepreneurial activities or their limitations depending on the distance to the front line; complication of economic processes due to disruption of logistic connections; decrease in investment and innovation activity; reduction of production and export volumes; import dependence; raw material-oriented production activity; growth of payables and receivables of economic entities and others. Research results are based on thorough analysis of analytical reports, expert opinions, national and global statistical data. Proposals for overcoming or minimizing identified threats through legislative, financial, institutional support and coordination of actions of state authorities, local self-government and the private sector have been formulated. A set of measures of a preventive nature is proposed, aimed at a prospective operational and effective response to existing and potential threats to a decrease in the level of financial and economic security with a strategic focus on the reconstructive recovery of Ukraine on the basis of a highly developed innovative economy.
Threats to the financial and economic security of the state and ukraine’s communities: war’s impact
Keywords: публічне управління; public administration; фінансово-економічна безпека; financial and economic security; публічні фінанси; public finances; воєнний стан; martial law; повоєнне відновлення; post-war reconstruction; інвестиції; investments