Ефективність прилипачів за використання трибенурон-метилу в посівах соняшника - Ткаліч, Юрій Ігоревич; Tkalich, Yuriy; Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Козечко, Володимир Іванович; Kozechko, Volodymyr (Інститут олійних культур НААН, 2022)
Прилипачі – це невід’ємна частина системи захисту від бур’янів, адже вони сприяють якісному внесенню гербіцидів. Вони мають велике значення для зменшення собівартості та підвищення ефективності засобів захисту рослин, допомагають закріпити робочий розчин препаратів на листовій поверхні та насінні, запобігають їх стіканню та пролонгують їх дію. Поява нових гербіцидів, постійна зміна погоднокліматичних умов вимагають подальшого вивчення ефективності сумісної дії гербіцидів і прилипачів. Серед прилипачів значний інтерес мають такі препарати, як Ад’ювант Синерджі SOC, Еко Ойл Спрей, Естерлип. Застосування прилипача Естерлип забезпечує максимальну технічну ефективність трибенурон-метилу порівняно з іншими прилипачами, зокрема на лободі білій – 95,5–100,0% (повне знищення), дещо менше на щириці загнутій – 75,0%, а також портулаку городинному – 65,6–74,4%. Амброзія полинолиста була максимально стійкою до дії трибенурон-метилу в поєднанні практично з усіма прилипачами, особливо низьку технічну ефективність мала суміш з Еко Оіл Спрей – лише 20,0%, що пояснюється біологічними особливостями амброзії, яка має високу стійкість порівняно з усіма гербіцидами. Максимальну урожайність соняшнику в боротьбі з бур’янами забезпечує Трибенуронметил + Естерлип, а саме 3,11 т/га. Зниження норми застосування прилипача Естерпіл до 25–35 г/га понижувало урожайність соняшнику до 2,39–2,42 т/га, або на 0,69–0,72 т/га (22,1–23,0%), через збільшення забур’яненості посівів. Використання прилипача Тренд 90, Сінержент, Еко Оіл Спрей сприяло зниженню врожайності соняшнику до 2,73 т/га, 2,69 т/га та 2,91 т/га відповідно, що було менше на 0,38 т/га (12,2%), 0,42 т/га (13,5%) та 0,2 т/га (6,4%). Мінімальну урожайність закономірно відзначено на контролі 1,92 т/га через значну забур’яненість посівів олійної культури, яказнижувалась на 1,19 т/га (38,2%). - Sticking agents are an integral part of the weed protection system, because they contribute to the high–quality application of herbicides. They are of great importance for reducing the cost and increasing the effectiveness of plant protection products, help to fix the working solution of agents on the leaf surface and seeds, prevent them from running off and prolong their effect. The origin of new herbicides and the constant change in weather and climate conditions require further study of the effectiveness of the combined action of herbicides and sticking agents. Such sticking agents as Adjuvant Synergy SOC, Eco Oil Spray, Esterlip etc. spark great interest. The use of the Esterlip agent ensures the maximum technical efficiency of tribenuron–methyl compared to other sticking agents, in particular, for white quinoa – 95.5– 100.0% (complete destruction), slightly less for bent sedge – 75.0% and garden purslane – 65.6 –74.4%. Ambrosia polynolia was maximally resistant to the action of tribenuron–methyl in combination with almost all sticking agents, the mixture with Eco Oil Spray had particularly low technical efficiency – only 20.0% that is explained by the biological characteristics of ambrosia, which is highly resistant to all herbicides. The maximum yield of sunflower in the fight against weeds is provided by Tribenuron–methyl + Esterlip – 3.11 t/ha. Cutting down the rate of application of the Esterpil agent to 25–35 g/ha reduced the yield of sunflower to 2.39–2.42 t/ha, or by 0.69–0.72 t/ha (22.1–23.0%) due to increase in weediness of crops. The use of such sticking agents as Trend 90, Synergent, and Eco Oil Spray contributed to the reduction of sunflower yield by 2.73 t/ha, 2.69 t/ha and 2.91 t/ha, respectively, which was less by 0.38 t/ha (12.2%), 0.42 t/ha (13.5%) and 0.2 t/ha (6.4%). The minimum yield was naturally noted at the control of 1.92 t/ha due to significant weediness of oil crops, which decreased by 1.19 t/ha (38.2%).
Effectiveness of sticking agents using tribenuron–methyl in sunflower crops
Keywords: соняшник; sunflower; бур’ян; weed; гербіцид; herbicide; прилипач; adhesive; урожайність; productivity; технічна ефективність; technical efficiency