Оцінка ландшафтної організації та рівня благоустрою паркового комплексу Соборної площі м. Дніпро - Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga; Токарчук, Ганна Євгенівна; Tokarchuk, Anna (Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, 2024)
Метою даного дослідження було проаналізувати ландшафтну організацію території паркового комплексу Соборної площі у м. Дніпро. Соборна площа розташована у центральній історичній частині м. Дніпро та займає площу понад 12 га. Парковий комплекс, розміщений на її території, оточений з усіх боків транспортними вулицями та складається з двох основних частин з різними середовищними характеристиками. На території комплексу розташований Спасо-Преображенський собор, історичний музей з різними експозиціями, діорама «Битва за Дніпро», меморіал захисникам правопорядку. Metoiu danoho doslidzhennia bulo proanalizuvaty landshaftnu orhanizatsiiu terytorii parkovoho kompleksu Sobornoi ploshchi u m. Dnipro. Soborna ploshcha roztashovana u tsentralnii istorychnii chastyni m. Dnipro ta zaimaie ploshchu ponad 12 ha. Parkovyi kompleks, rozmishchenyi na yii terytorii, otochenyi z usikh bokiv transportnymy vulytsiamy ta skladaietsia z dvokh osnovnykh chastyn z riznymy seredovyshchnymy kharakterystykamy. Na terytorii kompleksu roztashovanyi Spaso-Preobrazhenskyi sobor, istorychnyi muzei z riznymy ekspozytsiiamy, diorama «Bytva za Dnipro», memorial zakhysnykam pravoporiadku.
Otsinka landshaftnoi orhanizatsii ta rivnia blahoustroiu parkovoho kompleksu Sobornoi ploshchi m. Dnipro
Keywords: м. Дніпро; m. Dnipro; парки; parky; ландшафтна організація; landshaftna orhanizatsiia; садово-паркові композиції; sadovo-parkovi kompozytsi; деревні насадження; derevni nasadzhennia; благоустрій; blahoustrii