Підвищення природної резистентності та імунологічної реактивності цуценят шляхом додавання до основного раціону кормової добавки гумінової природи - Брошков, Михайло Михайлович; Broshkov, M. M.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; Galuzina, Lyudmila; Степченко, Лілія Михайлівна; et al. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Наведено результати дослідження динамічних змін гематологічних показників та встановлення сенсибілізації з боку організму домашніх тварин за дії кормової добавки гумінової природи “Гумілід”. Відомо, що кормові добавки гумінової природи метаболізуються та мають поліфункціональну дію на організм тварин, оскільки володіють високими адаптогенними властивостями, підтримують імунний статус та беруть активну участь у регуляції метаболізму. Визначено, що біологічно активна кормова добавка Гумілід не викликає сенсибілізації організму до складових діючих речовин, а навпаки, має десенсибілізуючий ефект, про що свідчить зменшення кількості еозинофілів у крові дослідних тварин. Основні кількісні зміни популяції клітин крові, за дії Гуміліду, пов’язані з клітинною ланкою вродженого імунітету організму, що підтверджує збільшення загальної кількості гранулоцитів та моноцитів. Navedeno rezultaty doslidzhennia dynamichnykh zmin hematolohichnykh pokaznykiv ta vstanovlennia sensybilizatsii z boku orhanizmu domashnikh tvaryn za dii kormovoi dobavky huminovoi pryrody “Humilid”. Vidomo, shcho kormovi dobavky huminovoi pryrody metabolizuiutsia ta maiut polifunktsionalnu diiu na orhanizm tvaryn, oskilky volodiiut vysokymy adaptohennymy vlastyvostiamy, pidtrymuiut imunnyi status ta berut aktyvnu uchast u rehuliatsii metabolizmu. Vyznacheno, shcho biolohichno aktyvna kormova dobavka Humilid ne vyklykaie sensybilizatsii orhanizmu do skladovykh diiuchykh rechovyn, a navpaky, maie desensybilizuiuchyi efekt, pro shcho svidchyt zmenshennia kilkosti eozynofiliv u krovi doslidnykh tvaryn. Osnovni kilkisni zminy populiatsii klityn krovi, za dii Humilidu, poviazani z klitynnoiu lankoiu vrodzhenoho imunitetu orhanizmu, shcho pidtverdzhuie zbilshennia zahalnoi kilkosti hranulotsytiv ta monotsytiv.
Pidvyshchennia pryrodnoi rezystentnosti ta imunolohichnoi reaktyvnosti tsutseniat shliakhom dodavannia do osnovnoho ratsionu kormovoi dobavky huminovoi pryrody
Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027 Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
Keywords: імунологічна реактивність; imunolohichna reaktyvnist; собаки; sobaky; біологічно активна кормова добавка гумінової природи “Гумілід”; biolohichno aktyvna kormova dobavka huminovoi pryrody “Humilid”; сенсибілізація; sensybilizatsiia; природна резистентність; pryrodna rezystentnist