Методика збору і обробки інформації для визначення кількісних та якісних характеристик любительського рибальства у водоймах України - Максименко, М. Л.; Maksymenko, M. L.; Бузевич, І. Ю.; Buzevych, I. Yu.; Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; et al. (Інститут рибного господарства НААН України ; Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Основною метою цього видання є уніфікація сучасних методів дослідження різних аспектів любительського (рекреаційного) рибальства, та їх впливу на іхтіофауну водойм. Методика дозволить проводити узгоджені дослідження та порівнювати дані, отримані на водоймах різного типу та регіонів, як внутрішніх (прісноводних), так і морських. Наведено основні параметри любительського рибальства, які підлягають дослідженню, а також класифікацію та узагальнену характеристику знарядь лову. Запропоновано оригінальні підходи до організації збору даних щодо любительського рибальства на великих за площею водоймах, таких як дніпровські водосховища. Надано приклади розрахунку основних величин, що характеризують відвідуваність водойм рибалками-любителями та вилов. Методика розрахована на іхтіологів, спеціалістів рибного господарства, фахівців природоохоронного профілю, здобувачів вищої освіти та аспірантів закладів вищої освіти біологічного та аграрного спрямування. The paper aims to unify contemporary methods of studying various aspects of amateur (recreational) fishing, and their impact on the ichthyofauna of water bodies. The methodology will allow to conduct coordinated studies and compare data obtained on water bodies of different types and regions, both inland (freshwater) and marine. The key parameters of recreational fishing under study are presented, as well as the classification and overall description of fishing tackle. Original approaches to the collection of data on recreational fishing in large water bodies, such as the Dnipro River reservoirs, are proposed. Examples of the calculation of the main values characterizing the rate of attendance of water bodies by amateur fishermen and the amount of fish caught are given. The methodology is designed for ichthyologists, fishery specialists, environmental protection specialists, university students and postgraduate students specialising in biology and agriculture.
Metodyka zboru i obrobky informatsii dlia vyznachennia kilkisnykh ta yakisnykh kharakterystyk liubytelskoho rybalstva u vodoimakh Ukrainy
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: параметри любительського рибальства; recreational fishing parameters; Україна; Ukraine; рекреаційне рибальство; recreational fishing; методика обліку рибалок; method of recording anglers; знаряддя лову; fishing gear