Обгрунтування контролюючих структурних параметрів технічного стану деталей плунжерної пари аксіально-поршневих гідромашин для умов ремонтного виробництва - Мельянцов, Петро Тимофійович; Melyantsov, Petro (ScientificWorld-NetAkhatAV, 2025)
Післяремонтна довговічність аксіально-поршневих гідроагрегатів гідравлічних трансмісій мобільних машин в значній мірі обумовлюється якістю відновлення деталей спряжень на сервісних підприємствах, яка формується на основі обґрунтованих структурних параметрів технічного стану робочих поверхонь деталей і дозволяє уникнути появи помилок при проведенні дефектувально-контрольних робіт, які з’являються в результаті не достатньої інформації, щодо параметрів контролю деталей качаючих вузлів гідромашин. Мета роботи полягала в обґрунтуванні контролюючих структурних параметрів деталей плунжерної пари аксіально-поршневої гідромашини для умов ремонтного виробництва. Математичні розрахунки ймовірності відмов гідроагрегатів показали, що їх максимальна кількість припадає на качаючі вузли. Отримана аналітична залежність зазору у спряженні «кільцева опора п‘яти – опора люльки» від зносу кільцевої опори по висоті та тиску робочої рідини показала, що в якості контролюючого структурного параметра для контролю кільцевої опори п’яти плунжера може бути використана висота кільцевої опори п’яти, за умови рівномірного її зношення. Встановлено, що втрати робочої рідини між кільцевою опорою п’яти і опорою люльки за своїм об‘ємом не впливають суттєво на об‘ємний коефіцієнт корисної дії трансмісії і можуть компенсуватися насосом підживлення. У якості структурного параметра технічного стану деталей спряження «втулка блоку – плунжер» слід вважати середнє значення зазору оскільки плунжер розташовується ексцентрично у втулці і обумовлює нерівномірне її зношування. - The post-repair durability of axial-piston hydraulic units of hydraulic transmissions of mobile machines is largely determined by the quality of restoration of mating parts at service enterprises, which is formed on the basis of substantiated structural parameters of the technical condition of the working surfaces of the parts and allows you to avoid errors when carrying out defect-control work, which appear as a result of insufficient information on the parameters of control of parts of pumping units of hydraulic machines. The purpose of the work was to substantiate the controlling structural parameters of parts of the plunger pair of an axial-piston hydraulic machine for repair production conditions. Mathematical calculations of the probability of failure of hydraulic units showed that their maximum number falls on pumping units. The obtained analytical dependence of the gap in the coupling “ring support of the heel - cradle support” on the wear of the ring support in terms of height and pressure of the working fluid showed that the height of the ring support of the heel can be used as a controlling structural parameter for controlling the ring support of the plunger heel, provided that its wear is uniform. It was established that the losses of the working fluid between the ring support of the heel and the cradle support in terms of their volume do not significantly affect the volumetric efficiency of the transmission and can be compensated by the feed pump. The average value of the gap should be considered as a structural parameter of the technical condition of the parts of the coupling “block sleeve - plunger” since the plunger is located eccentrically in the sleeve and causes its uneven wear.
Substitution of controlling structural parameters of the technical condition of parts of the pluggage pair of axial-piston hydraulic machines for repair production conditions
Keywords: гідравлічна трансмісія; hydraulic transmission; аксіально-поршнева гідромашина; axial-piston hydraulic machine; качаючий вузол; pumping unit; п’ята плунжерна; plunger heel; кільцева опора п’яти плунжера; plunger heel ring support; гідростатичний підшипник; hydrostatic bearing; аксіальна жорсткість; axial stiffness; втулка блоку; block sleeve; плунжер; plunger; структурний параметр; structural parameter; гідроабразивне зношення; hydroabrasive wear; об’ємні втрати рідини; volumetric fluid losses