Інноваційна модель застосування власних фінансових ресурсів у процесі самофінансування аграріїв - Халатур, Світлана Миколаївна; Khalatur, Svitlana; Омельницька, Ю.І.; Omelnytska, Yu.I. (ЗВО «Подільський державний університет», 2023)
Метою статті є визначення інноваційної моделі використання власних фінансових ресурсів в аграрному секторі для підвищення ефективності самофінансування та забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств. Методологія дослідження. Використання методів аналізу та синтезу дало змогу визначити сучасні методи та принципи фінансування інноваційної діяльності підприємств. Проведені узагальнення виявили основні переваги та недоліки використання окремих складових власних фінансових ресурсів у процесі самофінансування інноваційного розвитку аграрних підприємств. Табличні та графічні методи дозволили наочно відобразити поточний стан джерел фінансування сільськогосподарських підприємств України. Висновки. Виявлено, що наразі основним способом фінансування українських аграріїв є самофінансування, а серед джерел власних фінансових ресурсів ключову роль відіграє нерозподілений прибуток. Поступове збільшення розміру капіталізації прибутку позитивно впливає на розширене відтворення сільськогосподарського виробництва, але цих коштів недостатньо для забезпечення масштабних і витратних інноваційних проектів. Запропоновано модель фінансування інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств за рахунок використання комбінованого набору джерел фінансування, в якій основну роль має відігравати самофінансування. Доведено, що при фінансуванні інноваційного розвитку аграрного сектору вкрай необхідна підтримка держави. Оригінальність. Узагальнено методи та принципи фінансування інноваційної діяльності, що дало змогу сформувати модель фінансування інноваційного розвитку аграрних підприємств. Визначено переваги та недоліки використання окремих складових власних фінансових ресурсів аграрних підприємств у сучасних умовах господарювання, що дозволить у майбутньому створити конкурентні переваги аграріїв шляхом поєднання методів фінансування інноваційних перетворень. Практична цінність. Теоретико-методологічні положення дослідження поглиблюють практичний інструментарій ефективного управління власними фінансовими ресурсами та сприяють розвитку інноваційних процесів в аграрному секторі. Purpose. The aim of the article is to define an innovative model of using one's own financial resources in the agricultural sector to increase the efficiency of self-financing and ensure the sustainable development of agricultural enterprises. Methodology of research. The use of methods of analysis and synthesis made it possible to determine modern methods and principles of financing innovative activities of enterprises. Conducting generalizations revealed the main advantages and disadvantages of using individual components of own financial resources in the process of self-financing of innovative development of agrarian enterprises. Tabular and graphic methods allowed to visually display the current state of sources of financing of agricultural enterprises in Ukraine. Findings. It was revealed that currently the main method of financing Ukrainian farmers is self-financing, and retained earnings play a key role among the sources of own financial resources. The gradual increase in the amount of profit capitalization has a positive effect on the expanded reproduction of agricultural production, but these funds are not enough to ensure large-scale and costly innovative projects. A model of financing the innovative development of agricultural enterprises through the use of a combined set of financing sources is proposed, in which self-financing should play a key role. It has been proven that when financing the innovative development of the agrarian sector, support from the state is critically necessary. Originality. The methods and principles of financing innovative activities are summarized, which made it possible to form a model of financing innovative development of agrarian enterprises. The advantages and disadvantages of using individual components of the own financial resources of agrarian enterprises in modern economic conditions are determined, which will allow to create competitive advantages for agrarians through the combination of methods of financing innovative transformations in the future. Practical value. The theoretical and methodological provisions of this study deepen the practical toolkit of effective management of one's own financial resources and contribute to the development of innovative processes in the agricultural sector.
Innovative model of application of own financial resources in the process of self-financing agriculture
Keywords: інновації; innovations; власний капітал; own capital; самофінансування; self-financing; капіталізація прибутку; profit capitalization; амортизація; agriculture