Життєвий стан деревних насаджень проспекту Свободи м. Дніпро та пропозиції щодо їх реконструкції - Касьянов, Владислав Олексійович; Kasianov, Vladyslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Вивчено видовий склад деревних насаджень при магістральних лінійних насаджень вздовж проспекту Свободи міста Дніпро. Встановлено, що зелені насадження представлені 31-м видом та 3-ма гібридами деревних рослин. За кількістю видів найбільше представлені родини Вербові та Сапіндові. Всього виявлено 622 рослини, серед яких переважають клен гостролистий, в’яз приземкуватий, айлант найвищий, клен ясенелистий, робінія псевдоакація, тополі чорна та Боллє. Більшість рослин мають незначні пошкодження, сухостійних дерев 13 шт. Загальна оцінка – деревостан пошкоджений. Висока декоративність притаманна тільки 13 % рослин, негативну декоративність мають 11,4 % екземплярів. Це переважно дерева старої вікової групи, що ростуть у заводській зоні. Кольорова гама гарноквітучих деревних рослин представлена переважно білим кольором. Розподіл за висотою показав, що у найбільшої кількості екземплярів висота коливається від 6 до 8 м (третина рослин).Vyvcheno vydovyi sklad derevnykh nasadzhen pry mahistralnykh liniinykh nasadzhen vzdovzh prospektu Svobody mista Dnipro. Vstanovleno, shcho zeleni nasadzhennia predstavleni 31-m vydom ta 3-ma hibrydamy derevnykh roslyn. Za kilkistiu vydiv naibilshe predstavleni rodyny Verbovi ta Sapindovi. Vsoho vyiavleno 622 roslyny, sered yakykh perevazhaiut klen hostrolystyi, viaz pryzemkuvatyi, ailant naivyshchyi, klen yasenelystyi, robiniia psevdoakatsiia, topoli chorna ta Bollie. Bilshist roslyn maiut neznachni poshkodzhennia, sukhostiinykh derev 13 sht. Zahalna otsinka – derevostan poshkodzhenyi. Vysoka dekoratyvnist prytamanna tilky 13 % roslyn, nehatyvnu dekoratyvnist maiut 11,4 % ekzempliariv. Tse perevazhno dereva staroi vikovoi hrupy, shcho rostut u zavodskii zoni. Kolorova hama harnokvituchykh derevnykh roslyn predstavlena perevazhno bilym kolorom. Rozpodil za vysotoiu pokazav, shcho u naibilshoi kilkosti ekzempliariv vysota kolyvaietsia vid 6 do 8 m (tretyna roslyn).
Zhyttievyi stan derevnykh nasadzhen prospektu Svobody m. Dnipro ta propozytsii shchodo yikh rekonstruktsii
Keywords: деревні рослини; woody plants; примагістральні лінійні насадження; mainline linear plantings; життєвий стан; living condition; декоративність; decorativeness; індекс біорізноманіття; biodiversity index; таксаційні показники; taxonomic indicators