Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів роторного кавітаційного диспергатора-гомогенізатора рідких кормів для свиней - Малєгін, Роман Дмитрович; Maliehin, Roman (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета дослідження: підвищення ефективності процесу приготування повнораціонних рідких кормів для свиней за рахунок удосконалення конструкції роторного кавітаційного диспергатора-гомогенізатора і обґрунтування його конструктивно-технологічних параметрів. Задачі дослідження: – з урахуванням аналізу сучасного стану галузі та результатів попередніх досліджень обґрунтувати структуру технічної системи приготування повнораціонних рідких кормів для свиней і визначити напрями підвищення її ефективності; – розробити фізико-математичну модель гідродинамічного руху компонентів рідкої кормової суміші в роторному диспергаторі-гомогенізаторі в залежності від його конструктивно-режимних параметрів; – дослідити явище кавітації у розробленому роторному диспергаторі-гомогенізаторі методами чисельного моделювання; – експериментально дослідити процес приготування повнораціонних рідких кормів для відгодівлі свиней за допомогою роторного диспергатора-гомогенізатора та визначити оптимальні конструктивно-технологічні параметри цього обладнання залежно від виду кормових компонентів; – розробити автоматизовану систему керування диспергатора-гомогенізатора рідких кормів, здійснити його виробничу перевірку та виконати оцінку економічної ефективності застосування результатів досліджень. Meta doslidzhennia: pidvyshchennia efektyvnosti protsesu pryhotuvannia povnoratsionnykh ridkykh kormiv dlia svynei za rakhunok udoskonalennia konstruktsii rotornoho kavitatsiinoho dysperhatora-homohenizatora i obgruntuvannia yoho konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv. Zadachi doslidzhennia: – z urakhuvanniam analizu suchasnoho stanu haluzi ta rezultativ poperednikh doslidzhen obgruntuvaty strukturu tekhnichnoi systemy pryhotuvannia povnoratsionnykh ridkykh kormiv dlia svynei i vyznachyty napriamy pidvyshchennia yii efektyvnosti; – rozrobyty fizyko-matematychnu model hidrodynamichnoho rukhu komponentiv ridkoi kormovoi sumishi v rotornomu dysperhatori-homohenizatori v zalezhnosti vid yoho konstruktyvno-rezhymnykh parametriv; – doslidyty yavyshche kavitatsii u rozroblenomu rotornomu dysperhatori-homohenizatori metodamy chyselnoho modeliuvannia; – eksperymentalno doslidyty protses pryhotuvannia povnoratsionnykh ridkykh kormiv dlia vidhodivli svynei za dopomohoiu rotornoho dysperhatora-homohenizatora ta vyznachyty optymalni konstruktyvno-tekhnolohichni parametry tsoho obladnannia zalezhno vid vydu kormovykh komponentiv; – rozrobyty avtomatyzovanu systemu keruvannia dysperhatora-homohenizatora ridkykh kormiv, zdiisnyty yoho vyrobnychu perevirku ta vykonaty otsinku ekonomichnoi efektyvnosti zastosuvannia rezultativ doslidzhen
Obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv rotornoho kavitatsiinoho dysperhatora-homohenizatora ridkykh kormiv dlia svynei
Keywords: тваринництво; tvarynnytstvo; свинарство; svynarstvo; кормозабезпечення; kormozabezpechennia; годівля; hodivlia; корм; korm; рідкий корм; ridkyi korm; кормова суміш; kormova sumish; комбікорми; kombikormy; компоненти; komponenty; зерно; zerno; насіння; nasinnia; відходи; vidkhody; змішування; zmishuvannia; переробка; pererobka; приготування; pryhotuvannia; добовий раціон; dobovyi ratsion; зоотехнічні вимоги; zootekhnichni vymohy; однорідність суміші; odnoridnist sumishi; фізико-механічні властивості; fizyko-mekhanichni vlastyvosti; обладнання; obladnannia; експериментальна установка; eksperymentalna ustanovka; змішувач кормів; zmishuvach kormiv; гомогенізатор; homohenizator; диспергатор; dysperhator; конструкція; konstruktsiia; адаптивний; adaptyvnyi; кавітаційна обробка; kavitatsiina obrobka; бункер; bunker; ротор; rotor; статор; stator; дифузор; dyfuzor; резонатор; rezonator; дозатор кормів; dozator kormiv; дослідження; doslidzhennia; процес; protses; експеримент; eksperyment; моделювання; modeliuvannia; ефективність; efektyvnist; параметри; parametry; якість; yakist; енергоємність; enerhoiemnist; продуктивність; produktyvnist; температура; temperatura; фракційний склад; fraktsiinyi sklad; число кавітації; chyslo kavitatsii; частота обертання; chastota obertannia; тривалість; tryvalist; амплітуда; amplituda; діаметр; diametr; інтенсивність; intensyvnist