Особливості домінування Оrobanche cumana wallr. в соняшника в короткоротаційних сівозмінах - Шевченко, С. М.; Shevchenko, S.; Швець, Н. В.; Shvets, N.; Волошин, А. О.; Voloshyn, A.; Плєухов, К. М.; Plieukhov, K.; Боговенко, І. О.; Bohovenko, I. (ХНАУ, 2021)
Cтупінь та інтенсивність ураження посівів соняшника паразитним вовчком має високу кореляцію з часовим ритмом повернення культури в сівозміні. При цьому частота ураження рослин соняшника у 8-пільній сівозміні становить 0,7-2,3%, 5-пільній – 2,7-7,5%, 3-пільній 8,2-13,7%. Виявлено важливу агробіологічну закономірність, яка полягає в тому, що в ущільненому ґрунті на фоні мілкого обробітку та системи No-till процес проростання насіння вовчка і прикріплення до кореневих відгалужень гальмується. Ctupin ta intensyvnist urazhennia posiviv soniashnyka parazytnym vovchkom maie vysoku koreliatsiiu z chasovym rytmom povernennia kultury v sivozmini. Pry tsomu chastota urazhennia roslyn soniashnyka u 8-pilnii sivozmini stanovyt 0,7-2,3%, 5-pilnii – 2,7-7,5%, 3-pilnii 8,2-13,7%. Vyiavleno vazhlyvu ahrobiolohichnu zakonomirnist, yaka poliahaie v tomu, shcho v ushchilnenomu grunti na foni milkoho obrobitku ta systemy No-till protses prorostannia nasinnia vovchka i prykriplennia do korenevykh vidhaluzhen halmuietsia.
Features of dominance of Orobanche cumana wallr. in sunflower in short-rotation crop rotations
Keywords: добрива; fertilizers; сівозміна; crop rotation; обробіток грунту; soil cultivation; ефективність; efficiency; окупність; recoupment; урожайність; productivity