Integrated approaches to productivity and welfare in modern livestock - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
Modern livestock production requires balancing high productivity with animal welfare under changing climatic conditions. Heat stress adversely affects physiological parameters, behaviour and reproductive performance, highlighting the importance of THI-based climate management and adaptive housing systems. Biotechnological innovations, selection for thermotolerance and functional feed additives withantioxidant and immunomodulatory properties play a crucial role in enhancing resilience. The integration of genetic, technological and nutritional strategies forms the foundation of sustainable livestock development. Сучасне тваринництво потребує поєднання високої продуктивності та забезпечення належного рівня добробуту тварин в умовах кліматичних змін. Тепловий стрес негативно впливає на фізіологічні показники, поведінку та відтворну здатність, що зумовлює необхідність застосування адаптивних систем мікроклімату та моніторингу THI. Важливу роль відіграють біотехнологічні інновації, селекція на термостійкість та використання функціональних кормових добавок з антиоксидантними й імуномодулюючими властивостями. Інтеграція технологічних, генетичних і годівельних стратегій є основою сталого розвитку галузі.
Інтегровані підходи до продуктивності та добробуту у сучасному тваринництві
Keywords: precision livestock farming; прецизійне тваринництво; heat stress; тепловий стрес; animal welfare; добробут тварин; productivity; продуктивність; THI; THI; thermotolerance; селекція; phytogenic additives; фітогенні добавки